Ugrás a tartalomra
Belvíz
Pannon RTV/Dragam Miljanic

Zajednički protiv suša i podzemnih voda

2019-09-24
18:27
2019-09-25
19:16
Forrás
Pannon RTV
Prekogranični IPA projekt povezao Mađarsku i Srbiju po pitanju zajedničke borbe protiv suše i podzemnih voda.

Zbog klimatskih promena se sve češće javljaju ekstremne vremenske pojave koje predstavljaju ozbiljnu hidrološku opasnost. Suša i podzemne vode su činioci koji dotiču i Vojvodinu i južni deo Mađarske. Po tom pitanju su Srbija i Mađarska sarađivale u sklopu prekograničnog IPA projekta. Dvogodišnji projekat je okončan, a rezultat je zajedniki istraživački centar i internet platforma.

Podaci se nedeljno osvežavaju preko satelita, rekla je univerzitetska profesorka iz Segedina Žužana Ladanji, dok je docent novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Minučer Mesaroš kazao da su dve godine bili u stalnoj vezi sa zainteresovanim stranama i javnosti. U realizaciji su učestvovali Univerzitet u Novom Sadu, javno preduzeće Vode Vojvodine i Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja. Ukupna vrednost projekta je bila 860 hiljada evra, od čega je EU osigurala preko 720 hiljada evra.

suša
podzemne vode
IPA
projekat

Slične vesti

Najnovije

21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.

Komemoracija u Beogradu

U zasebnoj parceli Novog groblja u Beogradu, kod spomenika vojnicima Austro-Ugarske monarhije u utorak održan komemorativni skup.