Ugrás a tartalomra
Belvíz
Pannon RTV/Dragam Miljanic

Zajednički protiv suša i podzemnih voda

2019-09-24
18:27
2019-09-25
19:16
Forrás
Pannon RTV
Prekogranični IPA projekt povezao Mađarsku i Srbiju po pitanju zajedničke borbe protiv suše i podzemnih voda.

Zbog klimatskih promena se sve češće javljaju ekstremne vremenske pojave koje predstavljaju ozbiljnu hidrološku opasnost. Suša i podzemne vode su činioci koji dotiču i Vojvodinu i južni deo Mađarske. Po tom pitanju su Srbija i Mađarska sarađivale u sklopu prekograničnog IPA projekta. Dvogodišnji projekat je okončan, a rezultat je zajedniki istraživački centar i internet platforma.

Podaci se nedeljno osvežavaju preko satelita, rekla je univerzitetska profesorka iz Segedina Žužana Ladanji, dok je docent novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Minučer Mesaroš kazao da su dve godine bili u stalnoj vezi sa zainteresovanim stranama i javnosti. U realizaciji su učestvovali Univerzitet u Novom Sadu, javno preduzeće Vode Vojvodine i Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja. Ukupna vrednost projekta je bila 860 hiljada evra, od čega je EU osigurala preko 720 hiljada evra.

suša
podzemne vode
IPA
projekat

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.