Ugrás a tartalomra
Belvíz
Pannon RTV/Dragam Miljanic

Zajednički protiv suša i podzemnih voda

2019-09-24
18:27
2019-09-25
19:16
Forrás
Pannon RTV
Prekogranični IPA projekt povezao Mađarsku i Srbiju po pitanju zajedničke borbe protiv suše i podzemnih voda.

Zbog klimatskih promena se sve češće javljaju ekstremne vremenske pojave koje predstavljaju ozbiljnu hidrološku opasnost. Suša i podzemne vode su činioci koji dotiču i Vojvodinu i južni deo Mađarske. Po tom pitanju su Srbija i Mađarska sarađivale u sklopu prekograničnog IPA projekta. Dvogodišnji projekat je okončan, a rezultat je zajedniki istraživački centar i internet platforma.

Podaci se nedeljno osvežavaju preko satelita, rekla je univerzitetska profesorka iz Segedina Žužana Ladanji, dok je docent novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Minučer Mesaroš kazao da su dve godine bili u stalnoj vezi sa zainteresovanim stranama i javnosti. U realizaciji su učestvovali Univerzitet u Novom Sadu, javno preduzeće Vode Vojvodine i Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja. Ukupna vrednost projekta je bila 860 hiljada evra, od čega je EU osigurala preko 720 hiljada evra.

suša
podzemne vode
IPA
projekat

Slične vesti

Najnovije

12:42

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.

Ponovo radi bazen na obali Tise u Kanjiži

Nakon pauze od dve sedmice, ponovo je početkom nedelje otvoren bazen pored Tise. Sve je više posetilaca koji dolaze da se rashlade, iskoriste dobro vreme, prijatnu vodi i uređeni deo.