Ugrás a tartalomra

Zaostavština Engelmanovih

2020-08-14
19:06
2020-08-14
19:12
Forrás
Pannon RTV
Dvorac Engelman stoji u ruševinama. Nema krova, prozora, vrata. Pod je na pojedinim mestima urušen.

Samo zidovi, koji su tu i tamo ostali čitavi i stepenice podsećaju na činjenicu da je letnjikovac porodice Engelman nekada krasio krajolik, na pola puta između Kovilo i Novog Orahova, u oazi između oranica.

Dvorac, koji je impozantan čak i u svojim ruševinama, i danas se može posetiti. Isplati se prići ovom mestu iz pravca Kovilova: treba skrenuti kod Pobede, na asfaltni put okružen drvećem i tujama, na kojem na nekim mestima zjape ogromni krateri, ali je ipak prohodniji od zemljanog puta koji dolazi iz drugih pravaca.

Dvorac se jedva vidi od drveća. Šuma, koja je jednom zasađena ovde, počinje da okupira zgradu. Prekrivena je drvećem, grmljem i lijanima, tako da i tokom dana u dvorcu vlada sumrak. Muve su se takođe uselile: hodnik u donjem nivou je zbog njih neprohodan.

Od nadolazećeg biljnog i životinjskog sveta je međutim mnogo veća šteta koju je načinio čovek. Delove dvorca, krovne crepove, vrata i prozore, vodove su navodno ukrali, a smeće pokriva sve: dvorac, baštu, celokupno područje. Mnogi su ovde kampovati, o tome svedoče mesta gde su bile logorske vatre i brojne vreće sa otpadom.

Dvorac Engelman je nekada bio prefinjeno mesto. A to nekada i nije bilo tako davno. Jene Engelman je svoje imanje od 2 hiljade hektara kupio krajem 19. veka, i na njemu je sagradio letnjikovac nazvan po njemu, kako bi tamo mogao da provede leto sa porodicom. U prelepoj bašti je posađeno i nekoliko retkih biljnih vrsta.

Nakon potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nova vlast je naselila srpske porodice u tom kraju i za njih je odvojila teritorije sa imanja Jenea Engelmana. Kasnije je porodica Engelman napustila imanje. Pre njihovog odlaska, glava porodice je navodno zakopao njihovo blago a u stablo jednog drveta u bašti je upisao vreme njihovog odlaska.

Kako meštani kažu, 70-ih godina 20.veka je na imanju Engelman, odnosno u njegovoj blizini pronađeno zlato: jednom, prilikom produbljivanja susednog rezervoara za vodu, a kasnije i jedan poljoprivrednik prilikom oranja. Nakon Drugog svetskog rata, letnjikovac je postao državna svojina.

U intervjuu iz 2016. godine je, Tibor Kovač, potomak porodice Engelman, koji živi u Nemačkoj, govorio o tome da njega najviše zanimaju porodični koreni, a ne povraćaj i uređenje dvorca. U intervjuu se takođe kaže da je letnjikovac u vlasništvu imanja Pobeda, koji nema ni novca ni interesa da obnovi zaostavštinu Engelmanovih.

Engelmanovi
zaostavština
dvorac
ruševina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.