Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Zaplet sudbine" – predstava povodom 80 godina od tragične bitke na Donu

2021.10.12
18:41
Forrás
Pannon RTV
Muzičko-plesna produkcija odvija se na dva mesta, Budimpešti i Subotici, odnosno Horgošu, i obrađuje ne samo istorijske činjenice, već i detalje ovog događaja.

U subotičkom pozorištu „Kostolanji Deže" 27. i 28. oktobra biće održana premijera predstave „Zaplet sudbine". Predstava koja se radi u koprodukciji Mađarskog nacionalnog saveta i budimpeštanskog „Udvari kamarasinhaz"-a (Dvorišno kamerno pozorište) priprema se povodom 80 godina od tragedije na Donu, kao spomen vojnicima koji su se tamo borili i onima koji su hrabro poginuli. O nastanku predstave i postupku rada učesnici su govorili na današnjoj konferenciji za novinare u Subotici.

Predstava se odvija u dva sedišta, u Budimpešti i Subotici, odnosno u Horgošu, i obrađuje ne samo istorijske činjenice, već i detalje događaja u muzičko-plesnoj produkciji – čulo se na konferenciji za novinare. Događajima koji su se odigravali tokom 1942/43. godine nikada do sada nije se bavilo ni jedno pozorište. Godišnjica pomena biće februara 2022. godine, ali predstava „Zaplet sudbine" biće predstavljena već krajem oktobra ove godine u Subotici, a u novembru u Budimpešti. Reka Sigeti dramaturg je kazala da je ostvarenje ove produkcije rađeno uz pomoć savetnika iz vojne i istorijske oblasti.

„Naša predstava kroz bračne godine i sećanja Margit Dajka i Arpada Lajtoša prikazuje događaje iz bitke na Donu iz 1942. i 1943. godine."

Pannon RTV

Uz dvoje glavnih glumaca, Žofiu Šteli, koja igra Margit Dajku i Gabora Mesaroša koji donosi lik Arpada Lajtoša, učestvovaće i orkestar „Fokoš" pod rukovodstvom Balaža Serde, koji je i uradio muziku za predstavu. Nastupiće i šestoro plesača Vojvođanskog kamernog plesnog društva – naglasio je Čaba Paćerek, jedan od koreografa predstave „Zaplet sudbine".

„Tokom čitave predstave mi smo izbirali iz transilvanijskih muških slikovitih i okretnih plesova, a pred toga krali smo i iz plesova iz oblasti Nadaša i Đimeša, i gradeći na tome doneli jednu nadamo se slikovitu koreografiju, ili koreografije, za koje verujem da široko podržavaju događaje, i povezuju ih sa daljim scenskim prizorima."

Pannon RTV

Bela Kalo, reditelj kaže da će kasnije sa ovom predstavom obići čitav Karpatski basen.

„Ovde se rađa nešto što će 26. oktobra imati generalnu probu, a 27. i 28. oktobra premijeru. Imaćemo dve premijere od 19.30 časova ovde u pozorištu „Kostolanji Deže". Dakle, neka onda ovo bude mesto za reklamu, ali to isto znači i da kako radimo sa koprodukcijskim partnerima, imaćemo premijeru i u Budimpešti. Ona će biti u XIII okrugu, u Altemplomu, gde već i budimpeštanska publika, i novinari i mediji željno čekaju premijeru."

Sudbina predstave će biti da će se delom igrati u Vojvodini i u Mađarskoj, ali sa smirivanjem epidemije stići će do svakog regiona Karpatskog basena, do Slovačke, Erdelja, Baranje i Murske oblasti.

Don
predstava
Kostolanji Deže

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.