Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Započela obuka MNS-a iz srpskog jezika

2022.07.04
18:16
2022.07.05
17:07
Forrás
Pannon RTV
Za program u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta prijavilo se 87 učenika. U prve dve nedelje, od 4. do 15. jula, u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Bečeju i Temerinu radiće se u učionicama.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nastava se odvija u sedam početnih i jednoj naprednoj grupi. Za Barbaru Vegšo nije problem da govori na srpskom jeziku, i školu vožnje završila je na srpskom jeziku. „Smatrala sam da je ovo odgovarajuća mogućnost da dalje razvijam znanje srpskog jezika. Želela bih školovanje da nastavim u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, na građevinarstvu."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Za Riki Dudaš srpski jezik ide malo teže. Upisao se na Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu, ali strahuje od polaska: „Veoma osnovno, a verovatno i od toga manje. Mogu da me razumeju, ali to je još daleko od onog što treba za fakultet."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U okviru obuke održava se 80 časova, sa učenicima radi osmoro nastavnika. U prve dve sedmice dnevno imaju po četiri časa, a u trećoj nedelji, uči se osam časova.

„Cilj je da kog mladih probudimo neku vrstu hrabrosti i motivacije i da ih ne brine nastavak školovanja kod kuće, nastavak školovanja na srpskom jeziku. Želimo da im pomognemo u tome da znanje srpskog jezika, koje je možda kod njih još pasivno, izađe na površinu i u svakom slučaju želeli bismo da nastavnici u prvi plan stave okrenutost ka govoru, poboljšanju fonda reči i funkcionalnom korišćenju jezika" kaže Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Poslednje sedmice učenici će se useliti u Dom učenika „Evropa" u Novom Sadu. Vreme koje tamo provedu iskoristiće da u praksi pokažu naučeno.

„Na časovima naglasak je na komunikaciji, osim toga biće i jedan manji deo gramatike, gde ćemo ponovi glagolska vremena, odnosno primere. U trećoj nedelji u Novom Sadu voleli bismo da deca što više razgovaraju na srpskom jeziku. Dobiće različite zadatke, koje će trebati da izvrše u prodavnicama, na ulici ili na pijacama, u grupama ili u parovima" kaže Andrea Takač, nastavnica iz Bačke Topole.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Vreme provedeno u Novom Sadu iskoristiće i da kroz predavanja, radionice i aktivnosti, učenicima pruže pomoć i na polju daljeg školovanja. Dobiće informacije o programu stipendija MNS-a, ali i o programima omladinskih organizacija, Savezu mađarskih učenika Vojvodine i o VIFO (Vojvođanskom omladinskom forumu)

MNS
obuka
srpski jezik

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.