Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Zasedala pokrajinska Skupština

2019-05-28
19:57
Forrás
Pannon RTV
Skupština Vojvodine danas je odlučivala o Deklaraciji o zaštiti životne sredine.

Deklaracija predviđa da se do 2020. godine zabrani upotreba plastičnih kesa i jednokratnih proizvoda u Vojvodini, a najkasnije do 2029. godine da ložione na ugalj pređu na gorivo koje je prihvatljivo za okolinu. Na dnevnom redu, između ostalog bilo je donošenje mreže domova zdravlja u naseljima.

Po novoj odluci o zdravstvenoj zaštiti 44 vojvođanska doma zdravlja preći će u nadležnost pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Povodom ove tačke i promene osnivačkih prava danas je održana rasprava u Skupštini Vojvodine.

„Smatram da zaista lokalne samouprave ne bi trebale da budu isključene iz funkcionisanja doma zdravlja, nezavisno od toga što više neće biti osnivači, jer i do sada su na mnogo mesta lokalne samouprave obezbeđivale novčane izvore da bi se omogućila stalna zdravstvena zaštita" rekao je dr Bojan Bagi, pokrajinski poslanik, SVM.

Opozicione partije uglavnom nisu podržale predlog odluke o zdravstvenoj zaštiti, kao ni Deklaraciju o zaštiti životne sredine. Poslanici opozicije smatraju da se deklaracija ne bavi suštinskim pitanjima. Na teritoriji Vojvodina voda za piće i dalje nije za piće – rekao je Aron Čonka, poslanik DZVM-a.

„Ni kontrole, ni inspekcije, ni sekretarijat nisu ništa učinili da urede vodu da bude za ljudsku upotrebu i da narede lokalnim samoupravama da obezbede vodu za piće odgovarajućeg kvaliteta" rekao je Aron Čonka, pokrajinski poslanik, DZVM.

Deklaracijom pokrajinska Vlada stavlja naglasak na unapređenje životne sredine – čulo se na sednici. Deklaracija predviđa i one aktivnosti koje ćemo preduzeti u narednom periodu – naglasio je Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade.

„Želimo da unapredimo sistem i kvalitet u oblasti životne sredine, u svim segmentima života, od obrazovanja najmlađih, za šta posebno pripremamo akcije, od učešća nevladinih organizacija, civilnog društva i promovisanju svih mera koje želimo da donesemo u ovoj oblasti. U delu priprema projekata za podizanje odgovarajućih postrojenja, koja nam nedostaju kada je reč o zaštiti životne sredine" rekao je Igor Mirović, predsednik, Vlada Vojvodine, (SNS).

Među šest tačaka dnevnog reda bila je i rasprava o programu poljoprivrede za 2019. godinu, kao i izveštaj Fonda „Evropski poslovi" za 2018. godinu.

Skupština Vojvodine
dr Bojan Bagi
Aron Čonka
Igor Mirović

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.