Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zasedala Skupština opštine Senta

2020.02.04
17:24
Forrás
Pannon RTV
Skupština opštine Senta u utorak pre podne održala je 51. sednicu.

Među više tačaka dnevnog reda našlo se i prihvatanje programa rada i finansijskog plana organizacija, preduzeća i kulturnih ustanova u 2020. godini. Teme o javnoj raspravi i razvoju sela izazvale su najviše rasprave među odbornicima.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ferenc Žoldoš, rukovodilac odborničke grupe Mađarski pokret-DPVM smatra da je koristan novi pravilnik o javnoj raspravi. Problem je u tome što su ove rasprave veoma formalne, sa malo učesnika, i nemaju društvenu podršku. U vezi programa ruralnog razvoja, šef odborničke grupe kaže da su lokalni poljoprivrednici već navikli na do sada raspisane programe: „Sada zbog toga što bi centar radije da vidi druge programe, oni su stopirani, i umesto njih pokrenuti drugi, koji ne odgovaraju meštanima, jer su imali zahteve, na koje su i do sada odgovarali i dobijali pomoć."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara smatra da je važno uspostaviti pravila javne rasprave i sa novom odlukom nastojali su da taj postupak učine neposrednijim. U vezi razvoja sela kažu da opozicione stranke treba da uzmu u obzir to kako se menja zakonska regulativa. Osim toga treba da uvide da je prednost kada postoji nadzorni organ.

„U slučaju korišćenja ovih instrumenata, ministar, ministarstvo u Beogradu je to koje nadzire kao kontrolni organ. Živimo u Srbiji, treba znati da ovde ima dosta zloupotreba sa sredstvima lokalnih samouprava i da bi to radili po pravilu, potrebno je da imamo kontrolni organ" rekao je Atila Juhas, zamenik šefa odborničke grupe SVM, Senta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Osim toga na Skupštini je prihvaćena i odluka koja se odnosi na podršku malim proizvođačima.

„To je važno jer smo prošle godine po četiri osnova pomogli senćanskim malim proizvođačima, i želeli bi to da nastavimo. Najvažnije tačke dnevnog reda su godišnji i finanijski programi kulturnih centara, četiri kulturne institucije" kaže Igor Stojkov, sekretar, Skupština opštine Senta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Igor Stojkov, sekretar Skupštine opštine Senta dodao je da je ovo poslednja sednica senćanske skupštine u ovom sastavu.

skupština opštine
Senta
Ferenc Žoldoš
Igor Stojkov
Atila Juhas

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.