Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zaštita crkve u Arači, ali i okolnog arheološkog nalazišta

2022.05.17
11:56
Forrás
Pannon RTV
Prema mišljenju zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije izuzetno je važno očuvati i arheološki prostor oko crkve u Arači, kako bi stvaranjem uslova tamo smestili nalaze – izjavio je Jene Hajnal.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija rekao da je mađarska vlada obezbedila 1,5 milijardi forinti za konzervaciju svetilišta, a približno isti iznos treba da obezbedi i srpska strana kako bi bio izgrađen centar za posetioce, putevi i drugi sadržaji.

Jene Hajnal je rekao da čim budu stvoreni uslovi za početak radova, oni mogu biti i završeni u roku od dve godine.

„Sa naše strane može otpočeti rekonstrukcija crkve, može započeti jer je za to obezbeđena podrška, novac. Istraživanja, sadašnja iskopavanja mogu još da utiču da se izmeni, da se prilagi plan rekonstrukcije crkve, odnosno njena obnova na osnovu nasleđenog. Nakon toga, smatram da bi najvažnije bilo dovođenje električne energije, bušenje bunara, izgradnja puteva, ali to već može da teče paralelno. Ukoliko putevi i ne budu završeni po planu, jer izgradnju brze saobraćajnice sada u ovakvim ekonomskim, ratnim uslovima teško možemo da planiramo kada će se ostvariti, ali kada bar postoje ovi ugovori, imamo garancije, onda može da se odvija potpuna rekonstrukcija ostataka crkve."

Arač
crkva
arheologija
Jene Hajnal

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!