Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Zaštita hrišćanske kulture važna za Mađarsku i Rusiju

2019-11-03
16:19
Forrás
MTI
Zaštita hrišćanske kulture je važna za Mađarsku i Rusiju – naglasio je Peter Sijarto, mađarski ministar inostranih poslova u emisiji “Nedeljne novine” Košut radija.

Objasnio je da je uspostavljena saradnja sa Rusijom po veoma ozbiljnom i zategnutom međunarodnom političkom pitanju, za zaštitu hrišćanskih zajednica. Mađarska i Rusija jednako mobilišu značajne resurse da bi zaštitili hrišćansku kulturu i zajednice, dodao je on.

Dve zemlje su se dogovorile da zajedno izgrade srušeni manastir u Siriji i sufinansiraju izgradnju velike pekare koja će obezbediti sigurno snabdevanje grada hlebom.

Takođe je rekao da je tokom ovonedeljne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Budimpešti zaključeni veoma vežni sporazumi o industrijskoj saradnji. Dobijena je najveća strana narudžba u istoriji mađarske proizvodnje železničkih vagona. U okviru mađarsko-ruske industrijske saradnje, 1300 železničkih vagona će biti isporučeno u Egipat. Vrednost narudžbe iznosi više od milijardju dolara.

Ministar je rekao da je dogovoreno obnavljanje i modernizacija voznog parka hidroglisera Mahart, takođe u okviru ruske industrijske saradnje.

Peter Sijarto je naglasio, kada se pregovara sa ruskim liderima, jasno je da su energetska pitanja na dnevnom redu. Naveo je da smo u “udobnom položaju”, jer nikad ranije u istoriji Mađarske nije bilo da su rezervoari za gas u zemlji gotovo napunjeni. Tako, oni su već u pregovorima za sledeću zimu, dodao je on.

Prema rečima ministra, uspeo je da zaključi potrebne sporazume, koji omogućuju Rihteru, najvećoj mađarskoj farmaceutskoj kompaniji, postizanje daljeg tržišnog uspeha u Moskvi, ulaganjem  od 15 miliona dolara, zahvaljujući uključivanju jednog od njegovih najvažnijih proizvoda na pozitivnu listu ruskog socijalnog osiguranja.

Mađarska ostvaruje dalji napredak u oblasti proizvodnje stočne hrane kroz investicije svojih prehrambenih i poljoprivrednih kompanija – naglasio je ministar.

Rusija
hrišćanska kultura
Peter Sijarto

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.