Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zaštita manjina u Evropi

2021.04.20
16:24
2021.04.20
17:31
Forrás
Pannon RTV
Savet Evrope prihvatio je izveštaj Elvire Kovač, članice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, pod nazivom „Zaštita manjina u Evropi".

Njen izveštaj obuhvata zaštitu osoba koje pripadaju nacionalnoj manjini, kao i važnosti njihovog učestvovanja u kulturnom, društvenom i privrednom životu. Elvira Kovač naglašava da je dve godine radila na ovom materijalu.

„U toku priprema za izveštaj naglasak smo stavili na situaciji u Ukrajini, posebno na položaj mađarske zajednice u Ukrajini, i sledstveno tome u prvom redu koncentrisali smo se na njihova prava u korišćenju maternjeg jezika, odnosno na obrazovanje. Dakle, u pojedinim zemljama članicama pojavile su se ozbiljne prepreke u korišćenju jezika manjine, odnosno u učenju jezika, u korišćenju jezika u nastavi. U suštini, osnova ovog izveštaja je potreba da se primena sporazuma o zaštiti manjina kontroliše, ubrza i olakša."

zaštita
manjina
Evropa
Elvira Kovač

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.

Velika gužva formirala se na graničnom prelazu Kelebija-Tompa

Na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, u pravcu prema Mađarskoj, danas je formirana mnogo veća gužva od one uobičajene vikendom. U kružnom toku koji povezuje Kelebijski put i Y-krak, nagomilane kamione i automobile usmeravala je saobraćajna policija.