Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Zaštitite svoj vodomer od smrzavanja!

2019-12-03
16:04
2019-12-03
19:53
Forrás
Pannon RTV
Mraz može prouzrokovati velike probleme i dodatne troškove, naime zamena vodomera košta 5600 dinara, a i račun za vodu može značajno da poraste.

Vredi na vreme preduzeti potrebne zaštitne mere. Važno je da otvor šahte uvek bude zatvoren i izolovan. Po mišljenju stručnjaka iz subotičkog Vodovoda, treba obratiti pažnju i na kuće u kojima niko ne živi, jer se upravo u takvim kućama najčešće dolazi do smrzavanja vodomera ili pucanja vodovodnih cevi.

U dvorištu Mihalja Futoa, šahta za vodomera nalazi se ispod krova terase, ali šahta koja je napravljena za vodove u sporednim objektima od gore nije zaštićena. Zbog toga tu šahtu zimi obično pokrije, kako u nju ne bi ulazila kiša. Mihalj Futo kaže: „Kada nije jako hladno, posebno ga ne štitimo, vodomer je duboko, na otprilike jedan metar. Tek kada se dođu minusi, onda postavimo stiropor ili neki stari kaput, stare krpe. Drugačije ne štitimo. Do sada se još nije smrznuo. "

Prema mišljenju Eržebet Šipoš, najvažnije je da vodomer bude postaljen dovoljno duboko. Ona  ne koristi nikakvu izolaciju, ali se vodomer u proteklih 35 godina nikada nije smrzao. Eržebet Šipoš kaže: „Vodometar nije potrebno dodatno zaštititi, jer je to napravljeno u skladu sa pravilima. Dakle, njegova dubina je 80, tako da nije bilo problema ni kod najvećih minusa. Šaht je lepo urađen, i pokalopac se veoma dobro zatvara, tako da nije potrebna dodatna zaštita. "

Pre prekrivanja vodomera, preporučljivo je pročitati stanje i proveriti da li negde kaplje, da li je deformisan. Ako je sve u redu, onda se šahta može uzimiti - kažu stručnjaci subotičkog Vodovoda. Upozoravajući znak kasnije može biti ako iz slavine u kući voda ne izlazi ili izlazi veoma slabo. Razbijeno staklo na satu ili deformisani brojač  već jasno ukazuju na problem.

Eleonora Pandžić, saradnik, JKP Vodovod i kanalizacija, Subotica: „Najjednostavnije rešenje je upotreba stiropora koji je idealan za pripremu šahta za zimu. Dakle stiropor isečemo na meru i tako obložimo šaht oko vodomera. Možete stiropor pričvrstiti i na poklopac šahta. Možemo šaht pokriti i spolja. U šaht dakle ne morate da stavljate daske, krpe i slične stvari. Uvek treba voditi računa da vodomer bude lako dostupan za redovno očitavanje. "

Posebnu pažnju treba obratiti na kuće u kojima niko neživi. Tu mogu nastati velike štete, upozoravaju nadležni.  Važno je da vlasnici isprazne vodovodne cevi jer se one mogu smrznuti, a takođe treba izolovati i vodomere. Štete i problemi se mogu prijaviti 24 sata dnevno na telefon subotičkog Vodovoda  024 / 557-711.

 

vodo
mraz
smrzavanje
JKP Vodovod i kanalizacija
Subotica

Slične vesti

Najnovije

21:39, Frissítve: 21:45

Dan opštine Ada

1835. godine gradu su dodelili dozvolu za održavanje slobodnog vašara, i kao rezultat toga, naselje i zanatska industrija su postigle ogroman napredak.

Najčitanije