Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zašto su ove godine veći komarci?

2019-06-17
17:04
Forrás
Pannon RTV
Zaprašivanje je donelo tek nekoliko dana olakšanja u Vojvodini, nakon čega je nastavljena invazija komaraca.

Gabor Fekete, stručnjak za insekte iz Mađarske kaže da preterano visoke temperature ne odgovaraju komarcima, jer se isušuju bare, i tako nestaju staništa za njihove larve – i ne mogu dalje da se razmnožavaju. Stručnjak objašnjava da su komarci sada zato krupniji, jer su oni prezimili od prošle godine, otuda su i njihovi ubodi snažniji. Pedijatri umesto krema, preporučuju različite vrste sprejeva, jer dozvoljavaju koži da diše i ne izazivaju upale. Stručnjaci kažu da je nakon hladnog i kišovitog maja, naglo junsko otopljenje obezbedilo odlične uslove za preterano razmnožavanje komaraca.

Komarci u Vojvodini, pa tako i u Subotici izazivaju ozbiljne neprijatnosti. U severnobačkom gradu prošlog utorka su zaprašivali komarce, iz vazduha i sa zemlje. Ipak, komarci i dalje prave velike probleme, zaprašivanje je ublažilo situaciju tek na nekoliko dana, nakon čega se nastavila invazija komaraca.

komarci
komarac
zaprašivanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.