Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zaustavljen izvoz jabuka u Rusiju

2022.03.01
11:13
2022.03.01
15:37
Forrás
Pannon RTV
Potpuno je zamro posao u hladnjačama na severu Bačke. Zbog ukrajinsko-ruske krize izvoz jabuka u Rusiju postao je nemoguć.

Poljoprivrednici se uzdaju u to da će zaraćene strane uskoro uspeti da se dogovore i da će ponovo krenuti izvoz voća, u suprotnom, proizvođači se mogu naći u velikim nevoljama.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Za sada je jabuka skladištena u hladnjačama na sigurnom, i neće gubiti na kvalitetu. Uglavnom, izvoz može da stagnira još otprilike mesec i po dana, nakon toga moraju se preuzeti neki koraci – kaže Šandor Abraham, direktor hladnjače u Hajdukovu.

„U odnosu na ruske partnere nema nikakvih prepreka, trenutno nam najveći problem predstavlja transport. Potrebno je da koordiniraju situaciju sa ukrajinske rute, na Poljsku, Litvaniju i Rusiju kao cilj, a nama bi bilo od velike važnosti da Poljaci ili Litvanci ne koče prolazak kamiona. Ne znam tačno kako će se rešavati plaćanje, jer je Evropska unija stopirala isplatu putem banaka, i kako će se ovo rešiti, to je pitanje za ubuduće."

jabuka
izvoz
Rusija

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.