Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Završen IPA projekat između Čoke i Valkanja

2019-05-28
18:49
2019-05-28
20:04
Forrás
Pannon RTV
Završna konferencija prekograničnog IPA projekta između Čoke i rumunskog grada Valkanj održana je danas u Čoki, u MKC „Mora Ferenc".

Projekat je pre dve godine pokrenut između čokanskog Kulturnog centra „Sveti Sava", MKC „Mora Ferenc" i čuvara tradicije iz Valkanja. Ukupna vrednost programa je bila preko 351 hiljada evra. Od toga je opština Čoka obezbedila gotovo 99 hiljada evra, dok je iz IPA izvora finansiran sa 84 hiljade evra. Ovaj iznos opština Čoka uložila je u obnovu Omladinskog doma u Banatskom Monoštoru, za organizovanje dečjih letnjih kampova i radionica u periodu od septembra 2017. do oktobra 2019. godine, kako i popularisanje nacionalnih kultura i tradicija u Čoki – objasnio je Aleksandar Đurić, menadžer projekta.

„Pre jedne sedmice proveli smo dva dana na višenacionalnom festivalu u Valkanju. Festival je prvi put organizovan ove godine, i nadamo se da će opstati. Videli su kako to mi radimo, i dopalo im se, tako da je otprilike pedesetoro dece ovde provelo vikend. Kuvali su tradicionalna jela, igrali se i deca su pokazala šta su naučila tokom desetodnevnog kampa u Banatskom Monoštoru" kaže Aleksandar Đurić, menadžer projekta.

IPA projekat
Čoka
Valkanj

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Porušeni spomenici na groblju u Čantaviru

Tokom vikenda nepoznati počinioci uništili su gotovo sto godina stare spomenike na groblju u Čantaviru načinivši veliku štetu. Meštane je zaprepastio i potresao ovaj slučaj.

Do zore se plesalo u „Nepkeru"

Tradicionalni susret osoba koje imaju ulogu starog svata na venčanjima, kao i bal narodnih nošnji održan je u Mađarskom kulturnom centru „Nepker", gde je bila prava svadbarska atmosfera.