Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Završeni 23. susreti vojvođanskih mađarskih amaterskih pozorišta

2018-04-16
19:26
Forrás
Pannon RTV
Na susretima održanim od 5. do 15. aprila u Kikindi takmičilo se 17 predstava među kojima su najgrađeni najbolji.

Pozorišna trupa „Šturc Jožef" Kulturnog društva „Petefi Šandor" iz Kupusine sa predstavom „Jedna luda, sto čuda" dobila je nagradu „Pataki Laslo" na 23. susretima vojvođanskih mađarskih amaterskih pozorišta. O nagradama je odlučivao umetnički žiri u kojem su bili Margareta Taboroši, reditelj-koreograf, Timea Lerinc glumica i Jožef Cajlik, direktor teatra „Kašai Talia".

Jožef Molnar, rukovodilac glumačke trupe „Šturc Jožef" iz Kupusine kaže: „Komade uglavnom ja biram, valjda je i normalno da reditelj pripremi šta želi da režira i koji glumci mu stoje na raspolaganju, ali tokom proba mnogo toga izmenimo u komadu".

Drugo visoko priznanje, nagradu „Robert Bambah" za najbolju alternativnu predstavu, odnosno za nove forme, otišla je u ruke domaćina. Glumačka trupa „Jožef Atila" iz Kikinde nagrađena je za predstavu „Banjavirag" (Gorski kristal). Reditelj Šandor Kiralj kaže: „Ovo nije lak komad, ali smo ga osećali kao naš. Od toga da je on pisan nekoliko stotina kilometara odavde, o jednom udaljenom selu, mi smo se tu prepoznali. Volimo da odaberemo komad koji nam pristaje, u kojem ćemo pronaći i  svoje živote i sudbine naših ljudi".

Na večeri dodele nagrada, podeljeno je još sedam glavnih nagrada, a ukupno 40 posebnih priznanja. Na predlog Generalnog konzulata Mađarske u godini posvećenoj kralju Matiji četiri trupe pripremiće po jednu predstavu na tu temu. Manifestacija je od izuzetnog značaja za Mađarski nacionalni savet.

susreti vojvođanskih mađarskih amaterskih pozorišta
Kikinda

Slične vesti

Najnovije

04:27, Frissítve: 17:16

Cvetna nedelja

Otpočinje Velika nedelja, poslednji dani velikog posta koji nas priprema za Uskrs. Na ovaj dan hrišćani se prisećaju ulaska Isusa Hrista u Jerusalim.

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test