Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Završeni susreti amaterskih pozorišta

2021.10.23
14:55
2021.10.23
16:22
Forrás
Pannon RTV
U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.
Pannon RTV

Na ovogodišnjim susretima tročlani žiri pogledao je deset predstava.

Valerija Pribila Agošton je, nakon kratkog izostanka, sada deseti put ocenjivala družine.

„Prošla nedelja protekla je zaista u znaku čuda. Bilo je jako lepo sresti se sa starim društvima, sa starim poznanicima, jako je dobro bilo videti nova lica na sceni, dobro je bilo iskusiti koliko je živ posao glumaca, sa koliko ozbiljnosti mu pristupaju."

Pannon RTV

Jednu od dve glavne nagrade, nagradu „Bambah Robert" za najbolju predstavu u istraživanju novih formi, poneo je palićki „Sinjatso Grund" koji je po prvi put učestvovao na susretima.

„Mi smo došli sa našim Jožefom Atilom i „Sa čistim srcem" koji smo počeli da radimo jer sa koleginicom Ildiko Arnold, sa kojom smo zajedno formirale „Grund" imamo dogovor da svake godine nastojimo da deci, kroz predstavu, kroz osnovno bavljenje umetnošću, otvaramo male prozore u književnosti kako bi što više naučili o svetu" kaže Žuža Kalmar, glumica.

Pannon RTV

Nagradu „Pataki Laslo" za najbolju predstavu susreta u tradicionalnim okvirima, dobilo je Mađarsko kulturno društvo „Sirmai Karolj" iz Temerini sa postavljanjem na scenu jednog savremenog komada. Ove godine predstavili su se sa delom „Kokošije merdevine" Zoltana Rokuša.

„Odmah sam zavoleo delo. Piše o onome što poznajemo, što svakoga dana proživljavamo. Pre svega mislio sam na grupu, nikoga nismo hteli da izostavimo, a komad je bio pogodan za to. Komad sa mnogo uloga, tako da je bilo za svakoga" kaže Šandor Laslo, reditelj.

Sajanci se ove godine nisu prijavili sa svojom predstavom, ali kao domaćini, nakon što su tokom nedelje pogledali sve predstave, kažu naredne godine i oni će učestvovati.

susreti amaterskih pozorišta
Sajan
25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije