Ugrás a tartalomra
Vlada Srbije

Završetak godine rastom BDP-a od 3,5 odsto

2022.09.24
13:29
Forrás
Vlada Srbije
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na sednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, sagledana aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Prema predviđanjima, tekuća godina trebalo bi da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto, a tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna.

Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice.

Zaključeno je da je neophodno primeniti najpre kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije (PKS) koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži.

Poseban akcenat tokom sednice stavljen je i na poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

BDP
Ana Brnabić

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.