Ugrás a tartalomra
Pixabay/analogicus

Železnička pruga Budimpešta-Beograd može biti gotova do 2025. godine

2020-12-03
15:41
2020-12-03
21:04
Forrás
Pannon RTV
Umesto za osam sati, iz glavnog grada Srbije do glavnog grada Mađarske možemo da stignemo za 3,5 sata.

Prema rečima Gergelja Guljaša, obnova železničke pruge Budimpešta-Beograd biće završena do 2025. godine. Šef kabineta premijera Mađarske rekao je da će faza planiranja trajati dve godine i da će posle rekonstrukcije železnica imati dva koloseka i obnovljene stanice. Deo železničke pruge u Mađarskoj, dužine od 150 kilometara, potrebno je u potpunosti obnoviti, jer je poslednji put modernizovana 60-ih godina prošlog veka. Koloseci će biti napravljeni za brzinu od 200 kilometara na sat. Duž trase biće izgrađeno više od 100 raskrsnica, blizu 100 uslužnih zgrada, 16 podvožnjaka, kao i mostovi, ograde protiv buke, prostorna rasveta i komunalni objekti. Ova investicija će smanjiti vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice sa sadašnjih 8 na svega 3,5 sata.

U Srbiji su trenutno u toku radovi na železničkoj deonici između Beograda i Novog Sada. Prema najavama, na jesen 2021. godine putnici će moći da stignu iz jednog grada u drugi za samo 25 minuta. Nakon toga sledi deonica koja povezuje Novi Sad sa Suboticom, a zatim deonica od Subotice do granice. Završetkom celokupne železničke pruge vreme putovanja između dva glavna grada biće smanjeno sa 8 na 3,5 sata.

Budimpešta-Beograd
pruga
2025

Najnovije

16:30

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.

Najčitanije