Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Železnička stanica Kamaraš i niz vila iz starih vremena

2021.05.30
16:00
2021.05.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
Pešačka tura sa tridesetak učesnika u subotu krenula u obilazak niza vila Horgoš-Kamaraš i okolnih atrakcija.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tokom šetnje, koja je trajala skoro dva sata, učesnici su mogli da se upoznaju sa lokalnim istorijskom vrednostima dela naselja. Pešačka tura krenula je od zgrade železničke stanice Kamaraš. Većina prisutnih bili su meštani, jer iako tamo žive, malo znaju o tom području.

Tibor Čikoš, Horgoš: “Nadoknađujem vrlo staru prazninu, zapravo u Horgošu živim 30 godina ali o Kamarašu ne znam gotovo ništa, čak ni na nivou lokalne istorije, pa sam mislio je ovo sad dobra prilika. Naročito što poznajem našeg vodiča koji dobro je pripremljen.”

Železnička stanica i vile podsećaju na stara vremena i još dan danas pružaju zapanjujući prizor.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Laslo Karai je stigao sa suprugom iz Subotice.

“Mi smo zapravo veliki zajubljenici u dvorce i nekako je to sada povezano i sa našim područjem interesovanja, volimo da obilazimo okolinu nadajući se da ćemo upoznati nešto novo i da ćemo na neki način proširiti naša istorijska znanja.”

Pešačku turu je vodio Akoš Gonclik iz Horgoša, koji je učesnicima pružao podatke i lokalno-istorijsko znanje.

“Praktično, veći deo pešačenja je važan prvenstveno iz lokalno-istorijske tačke gledišta, ali budući da obilazimo i šumu, biće reči i o tome kako je nekada davno ova Kamaraš šuma bila zaista prekrasna park-šuma sa posebnim biljnim vrstama. U to vreme, na prelazu stoleća, tu je stajao i staklenik.”

Horgoš
Kamaraš
Železnička stanica
vila
pešačka tura

Najnovije

Najčitanije