Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Železnička stanica Kamaraš i niz vila iz starih vremena

2021.05.30
16:00
2021.05.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
Pešačka tura sa tridesetak učesnika u subotu krenula u obilazak niza vila Horgoš-Kamaraš i okolnih atrakcija.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tokom šetnje, koja je trajala skoro dva sata, učesnici su mogli da se upoznaju sa lokalnim istorijskom vrednostima dela naselja. Pešačka tura krenula je od zgrade železničke stanice Kamaraš. Većina prisutnih bili su meštani, jer iako tamo žive, malo znaju o tom području.

Tibor Čikoš, Horgoš: “Nadoknađujem vrlo staru prazninu, zapravo u Horgošu živim 30 godina ali o Kamarašu ne znam gotovo ništa, čak ni na nivou lokalne istorije, pa sam mislio je ovo sad dobra prilika. Naročito što poznajem našeg vodiča koji dobro je pripremljen.”

Železnička stanica i vile podsećaju na stara vremena i još dan danas pružaju zapanjujući prizor.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Laslo Karai je stigao sa suprugom iz Subotice.

“Mi smo zapravo veliki zajubljenici u dvorce i nekako je to sada povezano i sa našim područjem interesovanja, volimo da obilazimo okolinu nadajući se da ćemo upoznati nešto novo i da ćemo na neki način proširiti naša istorijska znanja.”

Pešačku turu je vodio Akoš Gonclik iz Horgoša, koji je učesnicima pružao podatke i lokalno-istorijsko znanje.

“Praktično, veći deo pešačenja je važan prvenstveno iz lokalno-istorijske tačke gledišta, ali budući da obilazimo i šumu, biće reči i o tome kako je nekada davno ova Kamaraš šuma bila zaista prekrasna park-šuma sa posebnim biljnim vrstama. U to vreme, na prelazu stoleća, tu je stajao i staklenik.”

Horgoš
Kamaraš
Železnička stanica
vila
pešačka tura

Slične vesti

Najnovije

17:13

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.