Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Zemlja u Vojvodini i dalje žedna

2022.04.05
14:09
2022.04.05
15:53
Forrás
Pannon RTV
Kiša koja je poslednjih dana padala u Vojvodini ni izbliza nije dovoljna. Ipak, pšenica i ječam se dobro razvijaju, pod uticajem otopljavanja krenula je vegetacija jabuka, a cveta i drvo breskve.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

U voćnjacima na pesku jedva da se još primećuju tragovi kiše koja je padala proteklih dana. Osim toga, i vetar dodatno isušuje površinu tla. Prema rečima poljoprivrednika bilo bi potrebno dva puta toliko padavina da bi voćnjaci mogli normalno da se razvijaju. U suprotnom, ubrzo, možda već i naredne sedmice, moraće da pokrenu sisteme za zalivanje.

Šandor Abraham sa Palića ima zasad jabuka u Hajdukovu. Kaže da je proteklih dana palo oko 10 milimetara kiše, a trebalo bi bar 20 milimetara padavina: „Toliko je pomoglo, da treba da polivamo drva voća, i mislim da je za prvu pomoć ovo bilo dobro, ali očekujemo dalje padavine."

Dodaje da će narednih dana započeti polivanja jabuka. Stabla jabuka trenutno su u, kako se naziva, fazi crvenih pupoljaka, što znači da bi im trebalo narednih 10 do 15 lepih sunčanih dana kako bi se rascvetali.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Norbert Kovač, proizvođač voća sa Hajdukova upravo je kontrolisao stanje svog zasada bresaka i kajsija. Ocenjuje da su breskve u mnogo boljem stanju nego lane. Trodnevni mraz za sada nije ostavio značajnije posledice, ali izostanak padavina zabrinjava: „Jednom sam već zalio celokupni zasad, sa mikroraspršivaćem i kap  po kap sistemom mi je rešeno zalivanje. Znali smo da će u ponedeljak biti mraza, tako da smo u nedelju nakon kiše polivali sa određenim sredstvima koja ublažavaju posledice mraza. Uveče još treba da ponovim, i videćemo šta će biti. Može se već videti, kada se raširi cvet, da li mu je sredina smeđa ili je još živa. Ima i jednog i drugog, tako da mislim da će breskva opstati."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Slična je situacija i sa kajsijama. Pojedina stabla su već i procvetala, i na njima su se pojavili sićušni zametci ploda. Prema rečima poljoprivrednika sadašnji mraz od minus dva ili tri stepena, drva voćaka još mogu da izdrže.

U drugoj polovini prošle sedmice i njive severne Bačke natapala je dugo očekivana kiša, ali ne u dovoljnoj količini, kaže nam Tibor Aladič, proizvođač i privrednik iz Šupljaka: „Došla je u poslednjem momentu, biljke su se sada malo oporavile. Mislim ako sada krene da raste temperatura,  onda će priroda potpuno oživeti i krenuće izdanci pšenice i ječma. Ljudi polako završavaju sve one pripreme koje su potrebne da zaštitimo useve."

To znači da može da krene suzbijanje korova, rasipanje hranljivih materija i uništavanje gljivica. Stručnjaci kažu da oranicama i dalje nedostaje 100 milimetara kiše. Prema sadašnjim prognozama na severu Bačke i u okolini kiša se može očekivati u četvrtak i subotu. Za obilne padavine za sada, na žalost, nema izgleda.

Vojvodina
voćnjak
kiša

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.