Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Žene u politici

2022.03.09
13:25
Forrás
Pannon RTV
Povodom Dana žena, Gradska organizacija SVM-a u Novom Sadu, održala je razgovor sa ženskim akterima političkog života. Na samom događaju je bilo reči o kompatibilnosti različitih uloga, izazovima, postignutim rezultatima i predstojećim izborima.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Učesnici su, između ostalog, razgovarali i o povezanosti profesionalnog iskustva i političkog angažmana. Većina učesnica je već uspela da se ostvari na nekom drugom polju, i tek kasnije se uključila u politički život.

Emeše Lalić Urban, državna sekretarka za građevinarstvo: „Kada su me zamolili da budem državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ispred Saveza vojvođanskih Mađara, ja sam to prihvatila. Kako se u toj situaciji može uskladiti profesija i pozicija državnog sekretara, to uopšte nije pitanje, jer mi iskustvo koje sam stekla u svom poslu samo pomaže u mom radu kao državni sekretar."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Žene se često suočavaju sa više izazova u karijeri, na poslu, ali i u politici. One mogu da krenu iz podređene situacije, ali mogu da imaju i korist od toga – rekla je Rozalija Ekres, kandidat za republičkog poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.

„Mislim da se na žene, da tako kažem, prebacuje više posla, i poslodavci nekako dodeljuju više posla damama koje žele da rade, a možda imaju i više poverenja u njih tokom rada, tako da od toga dame mogu imati i prednosti."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Svoja iskustva i svoje viđenje stvari su međusobno i sa publikom podelile žene koje zauzimaju ozbiljne funkcije na pokrajinskom i na republičkom nivou.

Anamarija Viček, predsednica Gradske organizacije SVM-a u Novom Sadu je naglasila: „Savez vojvođanskih Mađara je na te funkcije postavio sposobne dame koje znaju svoj posao, dame koje na te pozicije pripadaju, koje će se na tim pozicijama snaći i koje će ostvariti takve rezultate koji će biti u funkciji mađarske zajednice u Vojvodini."

Učesnici su takođe govorili i o ulogu na izborima 3. aprila u Srbiji i Mađarskoj. Od 250 kandidata na listi SVM-a 112 su žene.

žene
politika
dan žena
SVM
Novi Sad

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.