Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Žiofre i Bakić obišli i Regionalnu deponiju na Bikovu

2022.12.09
18:08
2022.12.09
19:07
Forrás
Pannon RTV
Emanuel Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji danas je zajedno sa Stevanom Bakićem, gradonačelnikom Subotice obišao Regionalnu deponiju na Bikovu.

Nakon toga su u Subotici predali ključeve stanova za 44 porodice koje su izbegle u Srbiju tokom ratova na prostoru Jugoslavije.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Zahvaljujući Evropskoj uniji izgrađen je  i opremljen Regionalni centar za upravljanje otpad i Subotica je postala bogatija za savremeni pogon,  koji će omogućiti da se uklone sve ilegalne deponije na teritoriji grada Subotice – rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

„Danas sam dao obećanje da će lokalna samouprava zajedno sa Regionalnim centrom za upravljanje otpadom od naredne godine 100 odsto upravljati otpadom na teritoriji grada, a trenutna gradska deponija u Aleksandrovu će otići u zaborav“ rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Evropska unija obezbedila je 20 miliona evra za izgradnju Regionalne deponije čija je ukupna cena 24 miliona evra.

„Sa nestrpljenjem očekujem da i ubuduće sa zanimanjem pratim napredak lokalne samouprave i zajednice ovde u Subotici i okolnim opštinama na smanjenju i uklanjanju ilegalnih deponija, kao i da ovaj pogon iskoriste na najbolji način“ kazao je Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nakon toga delegacija EU je zajedno sa gradonačelnikom Subotice obišla stanove koji su izgrađeni kroz Regionalni stambeni program, a koji su namenjeni porodicama koje su tokom rata na jugoslovenskom tlu iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske izbegli u Srbiju.

„Kroz ovaj projekat 32 stana namenjena su za korisnike sa izbegličkim statusom, dok će 12 stanova nastanjivati korisnici koji će u budućnosti uživati uslugu socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima“ rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Evropska unija je zajedno sa partnerima u proteklom periodu uložila 196 miliona evra u program stambene izgradnje  čime su pomogli porodicama koje su bile u izbeglištvu – rekao je Žiofre.

„Sa ovim aktivnostima do sada samo izgradili 6.600 stambenih jedinica. Veoma blizu smo cilja da izgradimo 7.548 stanova za one koji su 90-tih godina napustili svoje domove“ rekao je Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nakon toga, predstavnici Evropske unije, humanitarnih organizacija i države Srbije predali su ključeve novim stanarima 44 stana. Na kraju je rečeno da će ove godine još 50 porodica biti useljeno u nove stanove u Srbiji.

Stevan Bakić
Emanuel Žiofre
Bikovo

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije