Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin/illusztráció

Značajno opao promet na srpsko-mađarskoj granici

2020.09.01
10:06
2020.09.01
18:05
Forrás
Pannon RTV
Nakon što su u Mađarskoj stupile na snagu pooštrene mere za ulazak u zemlju, u prepodnevnim časovima na graničnom prelazu Horgoš-Reske čekalo je tek nekoliko vozila.
Pannon RTV/Csipak Edvin

U utorak ujutru tek malobrojni nastojali su da pređu granični prelaz Horgoš-Reske u visini autoputa. Na osnovu novih pooštrenih mera koje su od ponoći stupile na snagu u Mađarskoj, na njenu teritoriju mogu da uđu samo putnici u tranzitu i oni koji ostaju u pojasu od 30 kilometara.

Novi propisi ne odnose se na teretni saobraćaj ili na prelazak granice sa službenim pasošom, kao i na one koji mogu zvanično da dokažu da su u prethodnih šest meseci preležali zarazu korona virusom. Stranci u putničkom saobraćaju ne mogu da uđu na teritoriju Mađarske. Oslobođenje od ovog ograničenja može da izda samo policija.

Sa početkom školske godine mnogi su odlučili da iz Bačkih Vinograda, Nose, Hajdukova, Horgoša i Malih Pijaca svaki dan prelaze granicu na putu do škole u Mađarskoj. Čaba Horvat iz Nose kaže:

„Prihvatili smo svakodnevno putovanje. Svaki dan ih donosimo do granice, a sa druge strane smo dogovorili minibus koji ih dalje nosi do škole. Svaki dan, i to je, nažalost, dodatni trošak. Otprilike to je mesečno 100 evra samo sa jedne strane, a i sa naše strane oko 100 evra."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ištvan Levai krenuo je da potraži sina koji stanuje u segedinskom učeničkom domu: „Pokušaću da pređem, videću koja je situacija. Hteo bih da stignem do sina, jer ni on se nije tako pripremio da je u karantinu, sada bih, ako uspem, prešao da ga vidim."

Zbog novih mera na granici, ne funkcionišu mali granični prelazi. Od ponoći je zatvoren granični prelaz Horgoš-Reske na magistralnom putu. Na osnovu informacije na sajtu Ambasade Mađarske u Beogradu u narednom periodu biće otvoreni samo granični prelazi Horgoš-Reske na autoputu, Kelebija-Tompa, i Bački Breg-Santovo.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Zatvorene granične kapije bile su neprijatno iznenađenje za neke. „Znali smo tako da je sve ostalo po starom, u krugu od 30 kilometara. To su informacije koje su rečene na televiziji, sa mađarske strane, sa srpske strane, dakle sa obe strane smo to čuli, bili smo ubeđeni da ćemo preći, ali po ovome izgleda nećemo" kaže Jožef Muhi iz Horgoša.

Prema pravilniku državljani iz Mađarskoj susednih država, i mađarski državljani koji tamo žive, mogu da pređu u Mađarsku na 24 časa i u okviru teritorije od 30 kilometara. To znači da vojvođanski Mađari slobodno mogu da pređu u Mađarsku, do naznačene zone od 30 kilometara, bez obaveze karantina ili testiranja.

granica
promet
opao
Srbija
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.