Ugrás a tartalomra
Csipak Edvin

Zoološki vrt Palić prelazi na zimski režim rada

2021.11.18
18:47
Forrás
Pannon RTV
Ni ovih sumarnih, oblačnih dana ne treba da ostavljamo životinje same, jer je društvo obostrano dobra terapija protiv zimske depresije.

Zoološki vrt Palić prelazi na zimski režim rada, ali i dalje ostavlja svoja vrata otvorena za ljubitelje prirode. Posetioce očekuje i tokom hladnijih dana, jer se mnoge vrste životinja još uvek nalaze napolju. Ono što je, međutim, veoma važno jeste da u ovom periodu zahtevaju više pažnje. Zanimalo nas je, kakve promene u Zoološkom vrtu donosi hladniji period godine. Lavovi još uvek uživaju u poslednjim zracima sunca, ali su timaritelji već počeli sa aktiviranjem grejanja. Zoološki vrt se inače greje na gas i na struju.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Eland antilopu više brine današnji ručak nego vremske prilike, i uopšte se na obazire na naše prisustvo. Slično kao i kod ljudi, i imuni sistem životinja treba  dodatno jačati tokom ovog perioda godine. To se rešava promenom stočne hrane. Tibor Janoši, veterinar, Zoološki vrt Palić: „Ne povećavamo toliko količinski, već kvalitativno, dajemo im hranu koja ima više kalorija. I kao što sam već rekao, u ovo jesenje vreme, a pre zimskog perioda, povećavamo unos vitamina. Dakle postepeno im dajemo više, jer nema sunčeve svetlosti, nema vitamina D, a uopšte nemaju mogućnost za ispašu."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Tokom hladnih meseci se troši manje vode, ali se sistem za pojenja i dalje proverava nekoliko puta dnevno, posebno posude za pojenje nakon jutarnjih mrazeva. Medved još uvek nema problema sa tim, vidljivo je da još uvek uživa u trenucima pijenja vode napolju. Pored životinja, posebno se vodi računa o zaštiti vegetacije, između ostalog se kreše i drvo banane, a zatim se pokriva. Do decembra će u Zoološkom vrtu biti pravo zimsko raspoloženje. „Svako ko je bio ovde napolju zimi, kada pada svež sneg, park Zoološkog vrta Palić je prelep. Dakle, kada hodate ovde po tom svežem, netaknutom snegu i posmatrate drveće, taj predivni zimski pejzaž, to je poslastica. U svakom slučaju se isplati doći u Zoološki vrt i zimi."

Csipak Edvin

Nakon ovakvog poziva, ne isplati se propustiti posetu Zoološkom vrtu ni po hladnoći, jer su sve životinje, osim tapira i majmuna, na otvorenom bar nekoliko sati, tako da i dalje možemo da uživamo u njihovoj blizini.

Zoološki vrt Palić
Zoološki vrt
Palić
životinje
zima

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.