Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Zoran Lakićević: Preporuke za smanjenje potrošnje struje nisu obavezujuće

2022.09.24
12:30
2022.09.24
16:52
Forrás
Vlada Srbije
Institucije treba da predlože svoj plan za štednju energije.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Zoran Lakićević izjavio je danas da preporuke za smanjenje potrošnje koje je to ministarstvo poslalo javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama i lokalnim samoupravama nisu obavezujuće, već treba da podstaknu da javni sektor napravi svoje planove štednje.

Lakićević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da se očekuje da se preporuke primene gde je to i u kojoj meri moguće, uz napomenu da se one ne odnose na bolnice, vrtiće, škole i ustanove socijalne zaštite.

Državni sekretar je podsetio na to da je Ministarstvo prošle godine, donošenjem novog zakonodavnog okvira, započelo nacionalni projekat unapređenja energetske efikasnosti, pri čemu su subvencije za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela praktično prvi korak ka smanjenju potrošnje.

Do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća, 35 velikih privrednih subjekata i na osnovu planova koje su sastavili videćemo i koliki je procenat uštede, naveo je on.

Promenom navika može se uštedeti mnogo i to neće ugroziti ničiji komfor niti bezbednost. Zaista malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje novca za uvoz struje, rekao je Lakićević.

Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, a ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi snizimo potrošnju. Kada je reč o domaćinstvima, preporuke se odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja. Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima, napomenuo je državni sekretar.

energija

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.