Ugrás a tartalomra
Tanjug/IHA via AP

11 ezer felett az áldozatok száma, folytatódik a kutatás a túlélők után

2023.02.08
17:50
2023.02.09
07:59
Forrás
Pannon RTV
Már több mint 11 ezer halálos áldozata van a hétfői török-szír földrengéseknek, a sérültek száma pedig meghaladja a több tízezret. A számok szinte percről percre változnak. Több ezer épület dőlt össze, a romok alatt lehetnek még túlélők.

Romok, összedőlt házak ameddig a szem ellát, a törmelékek alól pedig segélykiáltások hallatszódnak. Törökországban a mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A következő 48 óra kulcsfontosságú lesz, ugyanis éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

A világ több országából is érkezik a segítség. Eddig majdnem négyezer speciális mentő és sok kutya érkezett külföldről a földrengés epicentrumához legközelebb eső Adanába.

Szerbiából is érkeztek mentőegységek. A rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg további erőforrásokat mozgósított. Nišből még 18 speciális mentő és járművek indultak a földrengés sújtotta térségbe.

A szerbiai polgárok is segíthetik a helyieket, a Szerbiai Vöröskereszt erre a célra egy külön számlát nyitott. Aki anyagilag szeretné Szerbiából segíteni a földrengés sújtotta területen élőket, az a 205-32824-71-es számlaszámra utalhatja a kívánt összeget, a hivatkozási szám, vagyis a poziv na broj: 6046-355 0000.

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Kitért rá: szerdán a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens. „Büszkék vagyunk rájuk” – tette hozzá.

A földrengés sújtotta Szíriában Latakia városban állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és emellett egy úgynevezett hotspotot is kialakítanak a településen a szervezet humanitárius szakemberének útmutatása alapján. A szeretetszolgálat a hotspoton élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket.

A túlélők felkutatása kedd éjjel is folytatódott és szerdán is zajlik, a mentést jellemzően szíriai egységek és a lakosság végzi a rendelkezésükre álló eszközökkel.

Hangsúlyozták: a katasztrófa törökországi helyszíneivel ellentétben Szíriában nincsenek jelentős létszámú nemzetközi segélycsapatok. Az országot nemzetközi szankciók sújtják, a beutazás körülményes. Az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás már a földrengések előtt is esetlegesen működött, egyes területeket pedig még mindig fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt, így a közlekedés is nagyon nehézkes - ismertették.

földrengés
török-szír határ
Erdogan
Szijjártó Péter
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Szerbiai Vöröskereszt

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.