Ugrás a tartalomra
Pixabay/jorono

1500 éves borászatot fedeztek fel Izraelben

2021.10.12
13:58
Forrás
Szerbiai RTV
Évente mintegy 2 millió liter bort állított elő itt.

Yavne város közelében, mintegy 7000 négyzetméteren terült el a bortermelő üzem, amelyhez még üvegpalackokat előállító kemencék is tartoztak, sőt raktár is. A bizánci korszakból származó manufaktúrában 5 szőlőprés működött.

A cukordús szőlőlé földbe vájt nagy nyolcszögletű gödrökbe folyt, ahol a fermentáció folyamata zajlott. Majd az erjesztett nedűt palackozták és vagy raktározták, vagy Európába, Kis-Ázsiába, Észak-Afrikába szállították.

Az izraeli borászatban fehérbort állítottak elő, ami nagyon keresett folyadék volt abban az időben, mert az erjesztés miatt biztonságos volt a fogyasztása, nem úgy mint a víznek.

régészet
borászat
felfedezés

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.