Ugrás a tartalomra

17 ezer fölött a halottak száma, szerb származású áldozat is van

2023.02.09
13:31
Forrás
Szerbiai RTV, 24.hu, napi.hu
A legújabb információk szerint már több mint 17 ezerre nőtt a török-szír földrengés áldozatainak száma. Az áldozatok között van egy szerb származású kisfiú is – tájékoztatták a Tanjugot török források.

A nyolcéves gyermek édesapja szerb, az édesanyja török állampolgár.

Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogatott a helyszínre, és elmondta, hogy az áldozatok száma az országban legalább 14.014, a sérülteké pedig több mint 63.000.

Szíria, ahol eddig 3.162 személy vesztette életét a katasztrófa következtében, most kért először segítséget az Európai Uniótól.

Becslések szerint mintegy tízezer ember lehet még mindig a romok között.

Közben az első ENSZ-segélyszállítmány megérkezett Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül. Folytatódik a túlélők keresése, eddig 65 országból küldtek mentőalakulatokat. A magyarországi mentőcsapatok mostanáig 27 túlélőt mentettek ki, és több tíz holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain.

Az anyagi kár szinte felmérhetetlen, több település teljesen romokban hever, köztük Antakya, az ókori Antiochia is.

Három nappal a katasztrófa után a térségben még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott ugyanis az ország hatóságait bírálatok is érték, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni.

földrengés
Törökország
szerb
Szíria
természeti katasztrófa

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.