Ugrás a tartalomra

1900 óta a második legmelegebb évet mérték az Északi-sarkon

2020.12.12
11:15
Forrás
www.elobolygonk.hu
Tovább melegszik az Északi-sark térsége, 2019 októbere és 2020 szeptembere között volt az elmúlt százhúsz év második legmelegebb éve.

Egy Alaszkában dolgozó klímatudós szerint egészében véve a történet egyszerű: már folyik az Északi-sark melegebbé, kevésbé fagyottá válása, és élővilágának átalakulása. Az elmúlt 12 hónap jelentős változásai között szerepelt, hogy a műholdas megfigyelés kezdete óta a tengeri jég kiterjedése a második legkisebb mértékűre zsugorodott: szeptember 15-én 3,74 millió négyzetkilométer volt. A tengerjég egyúttal vékonyabb, frissebb, törékenyebb, és a jelentés szerint az eltűnő jég hozzájárul a sarkvidék felmelegedéséhez is, mivel a napfény behatol az óceánba, ahelyett, hogy visszaverődne a vizet borító jégrétegről. A Jeges-tengeren augusztusban 1-3 Celsius-fokkal volt melegebb a tengerfelszín középhőmérséklete az 1982–2010 közötti átlagnál. A felmelegedő víz az északi-sarki szárazföldek feletti levegő melegedésével is kapcsolatban van, ami a Jeges-tenger partvidékén szintén a jég olvadásához vezetett. A szibériai rekordmeleg a térségben súlyos erdőtüzeket okozott, és hátráltatta a Jeges-tenger befagyását. A természetben pusztító tüzek sok boreális ökoszisztémában előfordulnak, de az elmúlt tűzidényben a lángok kiterjedését közvetlenül befolyásolta a klímaváltozás – mondta az egyik szakember.

Északi-sark
hőmérséklet

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.