Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban

2019-09-11
20:26
2019-09-11
21:16
Forrás
MTI, CNN
Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumnál, a Pentagonnál koszorúzott és mondott beszédet. Az áldozatok hozzátartozóihoz, rokonaihoz szólva személyes és örökké tartó veszteségről beszélt.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Nem törölhetjük ki a fájdalmat és annak a sötét és átkozott napnak a gonoszságát - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök az Arlingtoni Nemzeti Temetőnél megtartott megemlékezésen. A szeretteink emlékét örökké őrizni fogjuk és emlékezni azokra akik hősként küzdöttek 18 esztendeje a terrortámadás idején - fogalmazott. Trump azt mondta, hétköznapi emberek hoztak áldozatot és emberfeletti erőről tettek tanúbizonyságot.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

A megemlékezés New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ lerombolt ikertornyainak helyén emelt emlékműnél kezdődött, és a kora délutáni órákban folytatódott Mike Pence alelnök beszédével a pennsylvaniai Shanksville melletti emlékműnél, amelyet a terroristák által eltérített harmadik repülőgép lezuhanásának helyszínén emeltek.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

A Fehér Házban és a Pentagonban is félárbócra engedték a nemzeti lobogót, és a Kongresszusban is egyperces néma csenddel emlékeztek a törvényhozók.

Fotó: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

New Yorkban - mint 18 éve minden esztendőben - az idén is lélekharangok megkondítása közben sorolták fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit. Az emlékező ünnepségen jelen volt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill de Blasio, New York város polgármestere és elődje, Rudy Giuliani is, aki a terrortámadások idején volt a nagyváros vezetője. Kedden Cuomo kormányzó törvényt írt alá, amely kötelezővé teszi az állami oktatási intézményekben a megemlékezést a terrortámadásokról.

Fotó: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített repülőgép hajtott bele a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe is. Egy negyedik, eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

A támadásoknak - amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt - csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt. De New Yorkban immár több tízezerre tehető azoknak a mentésben résztvevő rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak a száma is, akik a leomló ikertornyokból szivárgó mérgező anyagok miatt rákbetegséggel küszködnek.

Egyesült Államok
terrortámadások
áldozatok
szeptember 11
Donald Trump

Most

Népszerű