Ugrás a tartalomra

2020 legfontosabb külpolitikai eseményei

2020.01.02
20:13
2020.05.08
08:16
Forrás
origo.hu
Idén is több kulcsfontosságú voksolás lesz világszerte, ezek közül is kiemelkedik a november 3-i amerikai elnökválasztás.

Térségünkben Szerbián kívül, Szlovákiában és Romániában is új parlamentet választanak majd, míg Lengyelországban az elnöki székért várható kíméletlen küzdelem. 

Január 11-én általános választásokat tartanak Tajvanon, a tét a Kínai Népköztársasággal való viszony alakulása.

Január 26-án tartományi voksolást tartanak Burgenlandban.

Február 3-án szokás szerint az iowai jelölőgyűléssel kezdődik meg a választási év az Egyesült Államokban.

Február utolsó napján megválasztják a szlovák parlament tagjait. A tét a Smer (Irány) kormánypárt uralma, illetve a részlegesen összefogó felvidéki magyar pártok szereplése.

Március 2-án példátlan módon egy év leforgása alatt immár harmadszor szólítják az urnákhoz az izraelieket.

Március közepén helyhatósági voksolást tartanak Franciaországban.

Az Origo cikke kitér a szerbiai választásokra is, mint írják a tét az, milyen irányt vesz a 2025-ös EU-csatlakozásában reménykedő ország, illetve a vajdasági magyar erők szereplése. Nagy valószínűséggel a kormányzó Szerb Haladó Párt képes lesz megszerezni az abszolút többséget.

Májusban tartják majd a lengyelországi elnökválasztást.

Októberben Litvániában választanak új parlamentet.

November 3-án elnök-, kongresszusi és kormányzóválasztásokat tartanak az Egyesült Államokban. Újraindul második ciklusáért Donald Trump, a 2016-ban megválasztott republikánus elnök, a demokrata kihívó személye egyelőre nem ismert.

2020-ban tartanak helyhatósági és parlamenti választást Romániában is. A parlamenti voksolás pontos időpontja egyelőre kérdéses, mivel a mostani kormánynak meglehetősen ingatag többsége van a parlamentben. Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a nyár eleji helyhatósági választással egy időben választanak majd új parlamentet Romániában.

külpolitika
választ
szavazás
önkormányzat
parlament

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.