Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Evgeniy Maloletka

221 nap háború – Limanban továbbra is dúlnak a harcok

2022.10.02
13:12
2022.10.02
13:18
Forrás
hirado.hu, euronews.com
Továbbra is folynak a harcok Limanban, annak ellenére, hogy szombaton az orosz csapatok feladták a kelet-ukrajnai várost.

Az utóbbi egy hétben újabb és újabb helyeken tűzték ki az ukrán zászlót, köztük olyan területeken is, amelyeket az álnépszavazások által Oroszország a sajátjának nyilvánított - erről beszélt szombaton, késő esti videós bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij.

Liman az első Donyeck megyei város, melyet az ukrán csapatok visszafoglaltak. Donyeck megye egyike annak a négy megyének, melyek elcsatolását szeptember 30-án jelentette be az orosz elnök. Az annexió után a Kreml sajátjának tekinti Donyeck megyét - így Liman várost is - és "minden eszközt bevet" azért, hogy megvédje. A szombati csapatkivonás az orosz Védelmi Minisztérium szerint csupán "taktikai visszavonulás" volt.

"A veszteségeink ellenére erő- és eszközfölényben vagyunk. Az ellenség a tartalékait használja és a keleti irányban folytatja a támadást. Liman városát körbe zárták az ellenséges erők, ezért szövetségeseink kedvezőbb területekre vonultak vissza" - mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkó.

Tanjug/AP Photo/ Evgeniy Maloletka

Katonai elemzők szerint Kijev jelenleg lendületben van a háborúban, és megfogadta, hogy addig folytatja az ellentámadást, amíg visszaszerzi az összes megszállt területet.

Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.