Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

34 éve történt a csernobili katasztrófa

2020.04.26
19:04
2020.04.26
19:14
A baleset következtében nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét.

1986. április 26-án robbant fel a csernobili atomerőmű négyes számú reaktora. A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták. A közvetlen halálos áldozatok hivatalos száma a mai napig 31 fő, akik az erőmű dolgozói és a baleset éjszakáján szolgálatot teljesítő tűzoltók közül kerültek ki. A sérült négyes blokkot 1986. novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le. Az új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot 2011-ben kezdték meg építeni és 2016 végén helyezték rá a négyes blokkra. Csernobil város a zóna ma is működő központja, ahol emberek laknak, és az erőmű körül dolgoznak.

Csernobil városban az orvosi rendelőn kívül működik két szovjet blokkház típusú szálloda, néhány élelmiszerbolt, egy bár és az 1749-ben épült templom. És ott áll a Lenin-szobor is. A 4700 négyzetkilométeres zónán belül van egy kisebb terület, az erőmű 10 kilométeres körzete, amelyet külön őriznek. Itt fekszik Pripjaty, a „szellemváros”, amelynek egykor 50 ezer lakója volt, ma teljesen kihalt.

A mostani 34. évforduló különösen nehéz Ukrajnának amiatt is, hogy súlyos erdőtüzekkel küzdenek már hetek óta a csernobili zónában. Az atomerőmű, és kritikus objektumok nem kerültek veszélybe, és a radioaktív sugárzás szintje sem haladta meg a megengedett szintet. Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy a csernobili zónát biztonságos területté alakítsa - olvasható az ukrán külügyminisztérium sajtóközleményében. A katasztrófavédelem szombati jelentése szerint még mindig oltják a parázsló tűzfészkeket az övezetben, ahol először április 4-én csaptak el a lángok.

Tavaly az ukrán elnök célul tűzte ki a csernobili zóna turisztikai felfuttatását, amibe jelentősen besegített az HBO által Csernobilról készített sorozat is. A koronavírus miatti korlátozások és ráadásul a tüzek, amelyek sok látványosságot megsemmisítettek az övezet erdős részein, most teljesen visszavetették a zónaturizmust.

Csernobil
atomerőmű
katasztrófa

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.
13:55, Frissítve: 16:03

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Népszerű