Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

50 év alatt ötszörösére nőtt az időjárási katasztrófák gyakorisága

2021.09.03
11:36
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák száma.

Viharok, árvizek, hőhullámok az elmúlt fél évszázad során hétszer több kárt okoztak, mint az 1970-es években, de kevesebb emberéletet követeltek – jelenti a Meteorológiai Világszervezet. Az 1970–80-as években naponta átlagosan 170 ember halt meg természeti katasztrófákban, ez 2010-re napi negyvenre csökkent. A földrengések és a vulkánkitörések áldozatait, anyagi kárait nem vették figyelembe a jelentésben. Miközben az 1970-es években több mint 55 ezren haltak meg természeti katasztrófákban, az utóbbi évtizedben a halálos áldozatok száma 18 500 volt. Egyre több időjárási szélsőséget fogunk látni a klímaváltozás miatt, és az időjárás ezen negatív folyamatai a következő évtizedekben folytatódni fognak – mondta a világszervezet főtitkára. Az 1970-es években a természeti csapások évente mintegy 175 millió dollár kárt okoztak világszerte, ez a 2010-es évekre évi 1,38 milliárd dollárra nőtt.

időjárás
katasztrófa
klíma
klímaváltozás

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.