Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Pavel Golovkin

5,3 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világban

2020-05-23
09:28
2020-05-23
16:11
Forrás
worldometers.info
Több mint 340 ezren hunytak el a kór szövődményeinek következtében, míg csaknem 2,2 millióan már legyőzték a betegséget - olvasható a worldometers.info oldalon.

Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja a világban - áll az Egészségügyi Világszervezet pénteki tájékoztatásában. Brazília a második a regisztrált esetek számát nézve. Itt 332 ezer fertőzöttről tudni, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 21 ezret.

Brazíliában São Paulo és Manaus a járvánnyal leginkább sújtott területek. Bruno Covas, São Paulo polgármestere szerint két héten belül akár össze is omolhat a város egészségügyi ellátórendszere, mert egyre több embernek van szüksége intenzív terápiás ellátásra. Az intenzív osztályok már most 90 százalékos kihasználtsággal működnek. Közben egyre több egészségügyi dolgozó veszti életét a COVID-19 betegségben.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Andre Borges, File 

A legtöbb beteg és halálos áldozat is az Amerikai Egyesült Államokban van, itt 1 millió 645 koronavírusos esetet regisztráltak és eddig 97 655 áldozata van a koronavírusnak. A Harvard egyetem járványügyi kutatása szerint, ha már március elején bevezették volna a kijárási korlátozásokat és a távolságtartási szabályokat, akkor az elhunytak 83 százaléka még életben lehetne.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Oroszországban eddig 326 ezer fertőzöttet regisztráltak. A orosz elnök szerint a járványhelyzet stabilizálódott az országban, de ősszel újabb hullámra kell számítani.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin 

Spanyolországban Madrid és Barcelona is engedélyt kap a további lazításokra hétfőtől. A teraszos éttermek és bárok kapacitásuk 50 százalékán üzemelhetnek, engedélyezik a legfeljebb tíz főből álló csoportos családi és baráti összejöveteleket, és a kisebb boltok, a múzeumok és a templomok is kinyithatnak.

Portugália már a lazítások második fázisánál tart – a kávézók, éttermek és az üzletek több mint két hónap után először kinyithattak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht 

Miközben sok európai ország már a kijárási korlátozások lazításánál tart a koronavírus-járványt követően, Nagy-Britanniában újabb intézkedéseket vezetnek be a járvány miatt, így június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről érkezőknek. A szállítmányozók, orvosok és idénymunkások mentesülnek a karantén kötelezettsége alól. Az Egyesült Királyságban 254 ezer személynél állapították meg eddig a koronavírus-fertőzést. A szigetországban eddig 36 ezren haltak bele a vírusfertőzés szövődményeibe.

Az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel az államok figyelmét, hogy közel sem ért még véget a járvány, a fejlődő országokban csak most robban be, ahol óriási károkat okozhat.

koronavírus
koronavírus-járvány
Nagy-Britannia
Oroszország
Amerikai Egyesült Államok

Most

Népszerű