Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

70 rakétát lőttek Ukrajnára az oroszok - VIDEÓ

2022.12.06
14:40
2022.12.06
16:24
Forrás
Euronews
Újabb tömeges rakétatámadás-sorozat érte Ukrajnát, nyolc héten belül már nyolcadszor. Az ország területére 70 rakétát lőttek ki az oroszok. 

Moszkva azt állítja, hogy mind a 17 célpontot eltalálták, az ukránok szerint viszont a legtöbb rakétát lelőtték.

Minden egyes eltalált orosz rakéta bizonyíték rá, hogy a terror legyőzhető. Az égbolt teljes védelme azonban nem biztosítható, több találatot is kaptunk, sajnos, négy ember meghalt a légicsapásokban - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajna szerte fennakadások voltak az áramszolgáltatásban, ami még a szomszédos Moldovát is érintette. Sok ukrán település sötétbe borult.

Az ilyesmihez nem lehet hozzászokni, de alkalmazkodni igen. Az emberek mindenhez képesek alkalmazkodni. Vannak zseblámpáink és vésztöltőink, minden olyasmi, amire ilyen helyzetben szükség van - mondta egy férfi Lvivben.

Energetikai-válság van egész Ukrajnában, ami a helyi lakosok életét nagyban megnehezíti. Dunda György kárpátaljai újságíró hétfőn a Közügyek című műsorunkban számolt be a helyzetről.

„Úgy kell elképzelni, hogy a háztartások túlnyomó többségében, a nap jelentős részében nincs áram, tehát 15-18 órás korlátozások vannak, és ami még inkább nehezíti a helyzetet, hogy teljesen kiszámíthatatlan az a helyzet, hogy bárhol, bármikor, bármennyi időtartamra elmehet az áram és tapasztalat alapján ez így is történik. Ez magával vonja a vízszolgáltatás, illetve a fűtés akadályoztatását is, úgyhogy most már nehéz. A télire forduló időjárási körülmények között egyre nagyobb kihívással kell szembenézni.”

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Volodimir Zelenszkij meglátogatta az ukrán katonákat Donbász-térségben, mivel Ukrajna ma ünnepli a fegyveres erők napját. Az ukrán elnök megköszönte kitartásukat. Eközben a dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatt lévő részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, ugyanis január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát.

Eközben két frontvonaltól távoli orosz légibázison is robbanások voltak, mélyen Oroszország belsejében. Az oroszok megerősítették, hogy két harci repülőgépük megsérült.

A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukránok terrorakcióval akarták megzavarni az orosz légierőt, ami nem sikerült nekik, mert Oroszország hétfőn nagy erejű csapást mért Ukrajna kommunikációs, védelmi és energetikai létesítményeire.

Herszont közben egyre több család hagyja el. Hiába szabadították fel pár hete az ukrán erők a várost, az oroszok azóta is folyamatosan lövik a Dnyeper túloldaláról, ahová visszavonultak.

Ukrajna
Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország
Volodimir Zelenszkij

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.