Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Chris Jackson

75 éve a normandiai partraszállásnak

2019-06-05
13:34
2019-06-05
16:41
Forrás
MTI
A normandiai partraszállás 75. évfordulójáról emlékeztek meg szerdán a dél-angliai Portsmouth kikötővárosában.

Az a 15 ország vezetői voltak jelen a nagyszabású rendezvényen, amelyek katonái a második világháborúban Nagy-Britanniával vállvetve harcoltak Normandiában a nácik ellen.

15 állam vezetője

Fotó: Tanjug via AP/Chris Jackson/Pool Photo

Háromszáznál is több veterán jött el a megemlékezésre, akik részt vettek az 1944. június 6-i normandiai partraszállással indult Overlord hadműveletben. Ők egy külön erre a célra bérelt hajóval az ünnepi rendezvény után ismét átkelnek Normandiába, ugyanazon az útvonalon, amelyen 75 éve indultak el.

A normandiai partraszállás a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadművelete, a második világháború fontos fordulópontja. 1944. június 6-án a szövetséges csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban. Az Európába érkező katonák miatt a német hadseregnek végzetesen meg kellett osztania erőit.

normandiai partraszállás
Portsmouth

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.