Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/David Vincent

77 éve volt a D-nap

2021.06.06
07:16
Forrás
Euronews.com
Pontosan 77 éve, 1944. június 6-án kezdődött meg a normadiai partraszállás, amely fordulópontot jelentett a második világháború kimenetelében.

Az évfordulóra hatalmas emlékmű készült Ver-sur-Mer-ben, azon a franciaországi településen, ahol amerikai katonai temető is található. A normandiai Carentanban is ejtőernyősök landoltak hajnalban a D-napon. Máskor általában sokan eljönnek az évfordulóra az egyre fogyatkozó veteránok és az elhunyt katonák családtagjai közül, idén azonban az utazási korlátozások miatt ez meghiúsult. A D-napon 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Normandia több partszakaszán. Ezen a napon több mint 4400 szövetséges katona halt meg.

normandiai partraszállás
D-nap

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.