Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Andrii Marienko

78. napja tart az orosz-ukrán háború

2022.05.12
07:14
2022.05.12
17:39
Forrás
Euronews.com
Harkivnál az ukránok, a Donbasz középső területein az oroszok nyomják ellenfeleik felé a frontvonalat. - Cikkünk frissül!

8:45 - Folytatja és megerősíti együttműködését Japán és az Európai Unió. A cél a nyomásgyakorlás és a szankciók bevezetése Oroszországgal szemben. Erről tárgyaltak a felek közös találkozójukon. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Moszkva jelenti a legközvetlenebb veszélyt a nemzetközi rendre nézve az Ukrajnában zajló háborúja miatt. Az EB-elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Fumio Kishida japán miniszterelnök a sajtónak azt nyilatkozták, hogy folytatják a párbeszédet arról, hogy hogyan lehet optimalizálni a partnerségüket minden területen, beleértve az energetikát is.

Pixabay

7:15 - Továbbra is zajlanak a harcok a mariupoli Azovsztal acélműnél. Ha ezt elfoglalják az oroszok, a stratégiai kulcsfontosságú déli kikötőváros teljes terjedelmében az ellenőrzésük alá kerül. A háttérben közben tárgyalások zajlanak a felek között arról, hogy orosz hadifoglyokért cserébe az orosz haderő elengedi a gyártelepen küzdő, többségükben sebesült ukrán katonákat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, ha a NATO felvette volna Ukrajnát a tagjai közé, a háború megelőzhető lett volna.

7:00 - Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott szerdán ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit.

A rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lesz lebonyolítani. Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez egyebek között a már megkötött külkereskedelmi szerződésekre is vonatkozik. A tilalmakat korábban elnöki rendelet határozta meg, és amelyeket most kormányrendelet konkretizált. Egyebek között megtiltotta a szankciós listán szereplő vállalatok javára történő kifizetéseket, értékpapírügyleteket, a tulajdonukban lévő vagy általuk bérelt hajók befutását az orosz kikötőkbe.
Az orosz szankciós lista egyebek között a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, és az EuRoPol GAZ vállalat nevét tartalmazza.
Gazprom-csoport március 31-én megszüntette részesedését a Gazprom Germania Gmbh-ban és a vállalat tulajdonában lévő összes eszközben, beleértve a Gazprom Marketing & Trading Ltd. vállalatot is. A holding már nem tulajdonosa a Gazprom Export Business Servicesnek, a Szentpéterváron bejegyzett leányvállalatnak, amely viszont a Gazprom Germania GmbH egyedüli alapítója. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyének használatával.
A német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium a Gazprom Germania GmbH-t szeptember 30-ig a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte.
A Gazprom Germania egy nemzetközi vállalatcsoport, amely leányvállalata, a Gazprom Marketing & Trading révén földgázzal kereskedik a brit spotpiacokon és cseppfolyósított földgázt értékesít Délkelet-Ázsiában, egy másik leányvállalata, a Gazprom Schweiz AG révén pedig földgázzal kereskedik Közép-Ázsiában és a volt Szovjetunió területén, valamint Ausztriában, Olaszországban és Szerbiában. A földgáz kereskedelme és értékesítése Németországban elsősorban a Wingason keresztül, Csehországban és Szlovákiában pedig a Vemex Gazprom Germanián keresztül történik.
A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, egyebek között a Wingasszal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projekten dolgozott Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban. Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű