Ugrás a tartalomra
Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Aláírták Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét

2022.05.17
14:01
2022.05.17
17:25
Forrás
Szerbiai RTV, Magyar Szó, MTI
Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több, mint 200 éve tartó katonai semlegességének.

Úgy érezzük, a lehető legjobb döntést hoztuk meg Svédország számára, mondta Linde az aláírási ceremónia alatt. Az aláírt kérelmet továbbítják Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a svéd kormány úgy döntött: benyújtják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez. A nap folyamán parlamenti vitát tartottak, amelyen csaknem az összes párt támogatta a svéd NATO-tagságot.

Emellett a finn parlament elfogadta azt a javaslatot, hogy az ország kérje NATO-tagságát – mondta Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke. A 200 képviselőből 188-an szavaztak a javaslatra, nyolcan pedig nemmel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy véli, Finnország és Svédország NATO-csatlakozása valószínűleg nem változtat semmin lényegesen, hiszen a két északi ország már évek óta részt vesz a szövetség hadgyakorlatain. A NATO már régóta figyelembe veszi Svédország és Finnország területét, amikor katonai előretörést tervez kelet felé. Tehát ebben az értelemben valószínűleg nincs nagy különbség, mondta Lavrov.

Németország mindent megtesz azért, hogy gyorsan megvalósuljon Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

A kancellár Daniel Risch liechtensteini kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük tájékoztatóján elmondta, hogy a két skandináv ország az Ukrajna elleni orosz támadásra és az európai biztonsági helyzet ebből fakadó "drámai változására" reagál a csatlakozási folyamat elindításával.
A tagsági kérelem benyújtása azonban nemcsak Finnországnak és Svédországnak fontos, hanem "történelmi lépés a védelmi szövetségnek és egész Európának" - mondta Olaf Scholz. Mindkét ország Németország "nagyra becsült szövetségese", és csatlakozásukkal hozzájárulnak a NATO védelmi képességének további erősítéséhez. Törökország fenntartásairól szólva hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy az ankarai vezetés is támogatja majd a bővítést Kiemelte, hogy Finnország és Svédország számíthat Németországra. Berlin a tagsági kérelem és a csatlakozás közötti átmeneti időszakban is megerősíti a katonai együttműködést a NATO-tagságra pályázó két országgal, különösen a Balti-tenger térségében - mondta a német kancellár, ismertetve, hogy közös hadgyakorlatokat terveznek Finnországgal és Svédországgal.

Svédország
NATO-csatlakozás

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű