Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrii Marienko

Állóháború, országos légiriadó

2022.06.25
16:23
2022.06.26
07:11
Forrás
euronews
Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ez az utolsó általuk kontrollált város a luhanszki térségben.

A folyamatos légitámadások miatt országos légiriadót rendeltek el Ukrajnában. Amint arról a 24tv ukrán hírportál beszámolt, robbanásokról érkeztek jelentések az ország délkeleti részén fekvő Zaporizzsja városából, valamint a közép-ukrajnai Dnyipróból. 

Ellentmondásos jelentések érkeztek a kelet-ukrajnai Liszicsanszkban kialakult helyzetről. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok délről blokád alá vették a várost és áttörték az ukrán csapatok védelmi állásait. 

Az ukrán vezérkar előtte újabb orosz légicsapásokról számolt be, de azt állította, hogy "az ukrán védők sikeresen visszavertek egy támadást Liszicsanszk déli külvárosában." A CNN azonban úgy látja, vannak arra utaló jelek, hogy az oroszok itt is a tőlük megszokott kíméletlen légibombázási taktikát fogják alkalmazni az ukrán erők ledarálására, harci repülőgépeket, többszörös rakétaindító rendszereket vagy akár rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is bevetve.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

A szomszédos Szeverodonyeck pénteken elesett, mivel hetekig tartó heves harcok után az ukrán katonák parancsot kaptak rá, hogy vonuljanak ki a városból, megerősített területekre, ahonnan tovább támadhatják az ellenséget. 

Kivonulásukkal az ukrán csapatok igyekeznek elkerülni, hogy teljesen körülvegyék őket az oroszok, akiknek tüzérsége hónapok óta lövi őket. A városban az épületek mintegy 70 százaléka megrongálódott, nincs se áram, se gáz annak a 9 ezer embernek, aki még mindig a korábban 100 ezres városban maradt.

A kijevi vezérkar péntek délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán hadsereg a déli Herszon megyében visszavonulásra kényszerítette az orosz csapatokat korábbi védelmi állásaikba, visszaverte támadásukat a Donyec-medencében, Szlovjanszk és Szeverodoneck irányában, valamint Marjinka közelében. A vezérkar ugyanakkor megerősítette, hogy az orosz erők elfoglalták Mikolajivka falut.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
állóháború
légiriadó

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.