Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Áram, víz és távfűtés nélkül maradhat Kijev lakossága

2022.11.07
07:39
2022.11.07
15:48
Forrás
Magyar Szó, euronews.com
Kijev vezetése felkészült a teljes ukrán főváros lakosságának, mintegy hárommillió embernek az evakuálására abban az esetben, ha teljesen megszakadna az áramellátás – közölte Roman Tkacsuk, a városi közigazgatás biztonsági osztályvezetője.

Elsötétültek Kijev utcái, miután az áramellátásért felelős szolgáltató vészhelyzeti kimaradásokra hivatkozva határozatlan időre lekapcsolta a generátorokat. A főváros polgármestere szerint mindent megtesznek az áramfejlesztők helyreállításáért, de a közelgő tél nehézségeinek leküzdéséhez minden városlakónak a legrosszabbra kell készülnie.

A fővárosban teljesen megszűnhet az áramellátás, ennek következtében pedig a víz- és távhőszolgáltatás is leállhat.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Közben az oroszok tömegesen semmisítik meg a polgári hajókat a déli Herszon megyében, a Dnyeper folyó partjain, és felszólították a régióban lévő Beriszlav lakóit, hogy november 10-ig hagyják el a várost – írta az ukrán vezérkar saját értesülései alapján vasárnap esti jelentésében.

A brit védelmi minisztérium szerint nagyobb ütemben veszíti el a repülőgépeket Oroszország, mint amennyire pótolni tudja őket, valamint az új pilóták kiképzése is időbe telik.

Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában.

A tárcavezető a Közép-Európai Kezdeményezés bulgáriai külügyminiszteri találkozóján üdvözölte, hogy az EU újabb támogatási csomagot készít elő Kijev számára, azonban hozzátette, a magyar kormány már a háború kitörése előtt is tíz- és százmillió eurókban mérhető összegeket fordított az ukrajnai egészségügy, oktatás, kulturális intézmények, illetve egyházak támogatására.

orosz-ukrán háború
Kijev
Vitalij Klicskó

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.