Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Az áldozatokra emlékeztek az auschwitzi haláltáborban

2020.01.27
20:00
2020.01.28
10:29
Forrás
Pannon RTV
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Fotó: Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Az áldozatokra emlékeztek ma az egykori tábor helyén. A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődött, pontosan akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Andrzej Duda beszédében hangsúlyozta, az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszt-tagadás. A lengyel elnök arra is ígéretet tett, hogy mindig őrizni fogják az auschwitzi haláltáborban történtek emlékezetét. 

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Fotó: Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A megemlékezésen több mint 200 túlélő vett részt. 50 ország képviseltette magát. Szerbiából Ana Brnabić kormányfő, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök volt ott, rajtuk kívül – mások mellett - az izraeli, az ukrán, a lengyel és a német elnök, valamint a belga király és királynő is jelen volt.

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban a túlélők az első sorokban kaptak helyet. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

A beszédek után ökumenikus imák hangoztak el, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt rótták le tiszteletüket.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Fotó: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Auschwitz
emléknap
haláltábor
Ana Brnabić

Most

07:52, Frissítve: 09:39

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.
23:10, Frissítve: 08:23

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
22:55, Frissítve: 08:23

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.