Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Az áldozatokra emlékeztek az auschwitzi haláltáborban

2020.01.27
20:00
2020.01.28
10:29
Forrás
Pannon RTV
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Fotó: Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Az áldozatokra emlékeztek ma az egykori tábor helyén. A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődött, pontosan akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Andrzej Duda beszédében hangsúlyozta, az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszt-tagadás. A lengyel elnök arra is ígéretet tett, hogy mindig őrizni fogják az auschwitzi haláltáborban történtek emlékezetét. 

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Fotó: Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A megemlékezésen több mint 200 túlélő vett részt. 50 ország képviseltette magát. Szerbiából Ana Brnabić kormányfő, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök volt ott, rajtuk kívül – mások mellett - az izraeli, az ukrán, a lengyel és a német elnök, valamint a belga király és királynő is jelen volt.

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban a túlélők az első sorokban kaptak helyet. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

A beszédek után ökumenikus imák hangoztak el, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt rótták le tiszteletüket.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Fotó: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Auschwitz
emléknap
haláltábor
Ana Brnabić

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.