Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Az áldozatokra emlékeztek az auschwitzi haláltáborban

2020.01.27
20:00
2020.01.28
10:29
Forrás
Pannon RTV
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Fotó: Tanjug/AP Photo/Jens Meyer

Az áldozatokra emlékeztek ma az egykori tábor helyén. A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődött, pontosan akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Andrzej Duda beszédében hangsúlyozta, az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszt-tagadás. A lengyel elnök arra is ígéretet tett, hogy mindig őrizni fogják az auschwitzi haláltáborban történtek emlékezetét. 

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Fotó: Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A megemlékezésen több mint 200 túlélő vett részt. 50 ország képviseltette magát. Szerbiából Ana Brnabić kormányfő, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök volt ott, rajtuk kívül – mások mellett - az izraeli, az ukrán, a lengyel és a német elnök, valamint a belga király és királynő is jelen volt.

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

Tanjug/Szerb kormány/Slobodan Miljevic

A tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban a túlélők az első sorokban kaptak helyet. 

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Fotó: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

A beszédek után ökumenikus imák hangoztak el, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt rótták le tiszteletüket.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Fotó: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Auschwitz
emléknap
haláltábor
Ana Brnabić

Most

16:17, Frissítve: 16:23

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű