Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Terry Renna

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában

2022.08.09
07:39
2022.08.09
07:52
Forrás
hirado.hu
Egy ilyen támadásra csak megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor. „Sajnos Amerika mostanra egy ilyen országgá vált, olyan szinten korrupt, amilyenre még nem volt példa” – jelentette ki a volt amerikai elnök.

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

A New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a 2021 január 6-i eseményekkel kapcsolják össze a házkutatást.

Egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt még meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

Ez a radikális baloldali demokraták támadása, akik kétségbeesetten próbálják megakadályozni, hogy 2024-ben elinduljak az elnökválasztáson, különösen a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján, és akik hasonlóképpen mindent megtesznek, hogy megállítsák a republikánusokat és a konzervatívokat a közelgő félidős választásokon” – fogalmazott Trump.

Hozzátette, egy ilyen támadásra csak megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor. „Sajnos Amerika mostanra egy ilyen országgá vált, olyan szinten korrupt, amilyenre még nem volt példa” – jelentette ki, azt állítva, hogy az FBI ügynökei feltörték a széfjét.

Névtelen forrásra hivatkozva a Fox News alátámasztotta a korábbi elnök állítását. Az informátor szerint az FBI-ügynökök egy „széftörőt” hoztak magukkal, melynek segítségével kinyitottak egy „viszonylag új” páncélszekrényt a helyszínen. A forrás az amerikai csatornának elmondta, hogy „semmi sem volt benne”.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-o-Lago-ban. A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg.

Tanjug/Andres Leiva/The Palm Beach Post via AP
Donald Trump
házkutatás
FBI

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.