Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP

Az oroszok támadnak, az ukránok kitartanak, az EU újabb szankciókat fontolgat

2022.05.05
20:35
2022.05.05
20:48
Forrás
Pannon RTV
Az ukrajnai háború 71. napja akár így is összefoglalható lenne, ám mindezen lépések mögött emberek állnak, a döntéseket politikusok és katonák hozzák meg, a következményeket pedig az állampolgárok viselik.

Senki nem számított arra, hogy ilyen sokáig elhúzódik az orosz-ukrán háború. Erről a legutóbb Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök beszélt az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban. Lukasenko szerint az orosz „hadművelet” jelentősen elhúzódik, ő személy szerint viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy a két fél békét kössön. A fehérorosz elnök szerint Ukrajna provokálja Oroszországot, Fehéroroszország pedig békét akar. Fehéroroszország már a konfliktus elején Moszkva mellé állt, amikor engedélyezte, hogy Oroszország katonai hadgyakorlatra hivatkozva csapatokat telepítsen fehérorosz területre. Később az oroszok onnan is vezényeltek katonákat Ukrajnába a február 24-én indított invázió részeként.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Az orosz védelmi minisztérium közben repülőgépek és több száz ukrán katona megsemmisítéséről számolt be. A tárca azt is közölte, egyoldalú fegyvernyugvást hirdettek a mariupoli Azovsztal acélműnél, és humanitárius folyosókat nyitottak a távozni kívánó civilek számára a gyártelepet körülzáró donyecki népi milícia és az orosz hadsereg katonái. Moszkva kihirdette, hogy csütörtöktől szombatig, 8 és 18 óra között ismét minden nap humanitárius folyosókat nyit a polgári személyek számára. A civilek szabadon távozhatnak a "Donyecki Népköztársaság" vagy az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területek irányába.

Tanjug/AP/Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Az ukrán elnök számos ország vezetőjével tárgyalt a következő lépésekről a Oroszországgal folytatott háború kimenetelét illetően. Mark Rutte holland miniszterelnökkel egészen gyakorlati témák is szóba kerültek.
 
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kijelentette:  „Megállapodtunk a következő diplomáciai lépésekről, amelyek a békéhez szükségesek. Arról is tárgyaltunk, hogyan lehetne az igazságszolgáltatás elé vinni az összes háborús bűnöst. Minden orosz katonát, és minden parancsnokot, aki gyilkolta és kínozta a népünket. Ma az orosz megszállók újabb rakétatámadásokat indítottak a városaink ellen. Dnyipro, Mikolajiv, Odessza, Zaporizzsja ellen. A donbaszi városok és más térségek ellen. Mindezekre a bűncselekményekre meglesz a megfelelő válasz. A jogi és a gyakorlati is, utóbbi a harctéren.”

Tanjug/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Ukrajnának azonban nemcsak erkölcsi és hadászati segítségre van szüksége, hanem jelentős pénzügyi támogatásokra is. Ezért Varsóban csütörtökön nemzetközi adományozó konferenciát szerveztek, amelynek célja biztosítani azokat a pénzösszegeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Ukrajna ne omoljon össze.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „Most kell lépnünk, hogy válaszoljunk az Ukrajnában és azon kívül élő ukránok közvetlen szenvedéseire. Ezért az első számú prioritás pénz gyűjteni erre a humanitárius akcióra. Van még egy halaszthatatlan igény: a likviditás. Ukrajnának jelentős pénzelésre van szüksége annak érdekében, hogy az állam működni tudjon. A Nemzetközi Valutaalap szerint havonta durván ötmilliárd euróra van szükség. Mozgósítottuk és folyósítottuk a makrogazdasági segélyeket a barátainkkal és a partnereinkkel karöltve. Nem dőlhetünk azonban hátra, sokkal többet kell tennünk annak érdekében, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk. Most. Azonnal.”

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Az Európai Bizottság közben bemutatta az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben a kőolaj importjának fokozatos tilalmáról is szó van. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az Európai Parlament ülésén, hogy fél éven belül a nyers kőolajra, az év végéig pedig minden kőolajszármazékra embargót vezetnek be, ez egyes országok esetében nehézségeket okoz majd, hiszen sokan teljes mértékben az orosz kőolajszármazékoktól függenek.  
 
„Biztosítjuk majd, hogy fokozatosan, szabályos ütemben vezethessük ki az orosz olajat. Oly módon, hogy a folyamat bebiztosítsa számunkra és partnereink számára az alternatív utánpótlási útvonalakat. Ugyanakkor elővigyázatosak leszünk abban a tekintetben, hogy minimalizáljuk ennek a hatását a világpiacra. Ezért leállítjuk az orosz nyersolaj beszerzését hat hónapon belül, a finomított olajat pedig az év végéig. Így maximalizáljuk a nyomást Oroszországon, ezzel egy időben pedig - és ez fontos - minimálisra csökkentjük a járulékos károkat a saját és partnereink számára a világ minden részén. Ugyanis annak érdekében, hogy segítsük Ukrajnát, biztosítanunk kell azt is, hogy a saját gazdaságunk erős marad.”

audiovisual.ec.europa.eu

Amennyiben az Európai Unió elfogadja az orosz olajimport fokozatos betiltására kidolgozott tervet, 20 százalékkal zuhanhat az idén Oroszország nyersolajexportja – vélik londoni elemzők. A szakértők ugyanakkor úgy gondolják, hogy a rendkívül magas földgázárak mindezek ellenére komoly mértékben javítják az orosz fizetési egyensúlyt azzal együtt is, hogy az EU az év végéig kétharmadával tervezi csökkenteni az orosz földgáz importját.

Ukrajna
orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij
Ursula von der Leyen
Charles Michel

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.