Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Roman Hrytsyna

Az ukrán elnök szerint Moszkva megtorlóhadjáratot indított

2022.10.10
21:06
Forrás
Pannon RTV
Támadás ért több nagyvárost Ukrajnában, a többi közt - hosszú idő után - a fővárost is. Helyi források szerint orosz rakéták csapódtak be Kijev északi városrészében, de Harkiv és Szlavjanszk is a célpontok között volt.

Dróntámadások érték Odessza, Mikolajev, Zaporizzsja és Lviv városokat. Az ukránok szerint az orosz erők szándékosan indítottak megtorlást a civil lakosság ellen a napokban megrongált kercsi szoroson átívelő híd miatt, ami stratégiai jelentőségű Moszkva számára a megszállt Krím félsziget hadianyagokkal való ellátásában.

Több hónapnyi viszonylagos nyugalom után ismét megszólaltak a szirénák Kijevben. Az ukrán fővárost orosz rakétatámadás érte hétfő kora reggel. A helyi hatóságok szerint nyolc személy veszítette életét a támadásokban és 24-en sérültek meg, valamint jelentős anyagi kár keletkezett. Az áramszolgáltatás sokáig szünetelt és leállították a metrót is. A lakosság az óvóhelyekre vonult és még délelőtt is azt tanácsolták a civileknek, hogy ne hagyják el azokat, további támadásoktól tartva.

Nem csak Kijevet lőtték az oroszok, több kelet és dél-ukrajnai várost is rakétatámadás ért, de a lengyel határ közelében található Lviv is dróntámadás alá került. 

Volodimir Zelenszkij szerint száznál is több orosz rakéta csapódott be egy nap alatt különböző ukrajnai városokban. Az ukrán elnök szerint Moszkva válogatás nélküli megtorlóhadjáratot indított országa ellen a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő hidat ért támadás miatt, ami kulcsfontosságú az oroszok által megszállt Krími-félsziget ellátásáért, valamint a dél-ukrajnai, összeomlás előtt álló frontvonal életben tartásáért. Zelenszkij a G7-es csoport sürgősségi ülésének összehívását kéri.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a híd elleni támadás után azt nyilatkozta, hogy válaszlépéseket tesznek és felelősségre vonják az elkövetőket. Az ügy miatt az orosz nemzetbiztonsági tanács is összeül.

A nemzetközi közösség egyöntetű véleménye, hogy a civil lakosság elleni mindennemű támadás háborús bűnnek számít.

Kijev
Ukrajna
orosz-ukrán háború
robbanás

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű