Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Az ukránok szerint az oroszok tiltott eszközöket használnak

2022.03.31
07:18
2022.03.31
23:50
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
36. napjához érkezett az ukrajnai háború. Az ENSZ szerint legalább 1189 civil halt meg a háború kezdete óta, de félő, hogy ez a szám magasabb. Holnap folytatódnak a béketárgyalások.

Bombatámadás ért több donyecki települést Ukrajnában. Marinszki településen 11 ember sérült meg, köztük gyerekek is, őket kórházba vitték. Két ember pedig Ocseterin településen sebesült meg. Pavlo Kirilenko területi kormányzó szerint az oroszok foszforbombát használhattak, amit tilt a genfi egyezmény. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy egy katonai bázist is megtámadtak Dnyipróban. Ketten meghaltak, öten megsebesültek az orosz támadást követően.

Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye folytatni ezt a háborút Európában, ezért le kell állítani a kereskedelmet, el kell utasítani az oroszoktól származó energiát - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a holland parlament alsóházához intézett csütörtöki videoüzenetében. Az ukrán elnök megköszönte a segítséget Hollandiának, azonban kiemelte, több fegyverre van szüksége az oroszok kiüldözéséhez. Ukrajna csak a kezdet, Oroszország évek óta erre készül - tette hozzá. Zelenszkij továbbá segítséget kért Ukrajna újjáépítéséhez is, miután az orosz offenzíva véget ér.

Pénteken folytatja a béketárgyalásokat Oroszország és Ukrajna - jelentette be szerdán este az ukrán tárgyalóküldöttség egyik tagja, miután a felek befejezték a törökországi tárgyalási fordulót. David Arahamija közölte: ők azt javasolták, hogy most már az államfők találkozzanak, de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához – tette hozzá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, nem hisz azon orosz ígéretnek, miszerint csökkentenék harci tevékenységüket, ugyanis szerinte újrarendezik soraikat egy donbasszi támadásra.

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök megköszönte a washingtoni kormánynak, hogy további 500 millió dolláros közvetlen segély ígért Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védekezéshez, de érzékeltette, hogy országának még többre van szüksége. Az 500 millió dolláros új segély bejelentése előtt az Egyesült Államok már küldött kétmilliárd dollárnyi humanitárius, illetve fegyversegélyt Ukrajnának a háború kezdete óta. Ez mind annak a 13,6 milliárd dolláros segélykeretnek a része, amelyet a washingtoni kongresszus jóváhagyott.

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

A Föld lakóinak negyede, kétmilliárd ember él ma konfliktusos övezetben, és a II. világháború óta nem volt olyan sok erőszakos konfliktus a világon, mint most. A jemeni, a szíriai, a mianmari, a szudáni, a haiti, a Száhel-övezetbeli után itt van az ukrajnai háború, amely a nemzetközi rend alapjait megrázó katasztrófa - jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Béketeremtő Bizottságában. Konfliktus, erőszak és emberjogsértések miatt tavaly 84 millió ember kényszerült otthona elhagyására. Az Ukrajnából máris elmenekült négymillió ember ehhez adódik hozzá, nem beszélve arról a 6,5 millióról, aki nem hagyta el az országot, csak az otthonát – idézte a főtitkár.

Az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az ukrajnai háború elől menekülők felét már gyerekek teszik ki, és további 2,5 millió gyermek kényszerült lakóhelye elhagyására az országon belül. Az UNICEF szerdai közleménye szerint az ukrán gyermekek legalább 60 százaléka kényszerült elhagyni otthonát az orosz invázió miatt. Magyarország területére szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 4003 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4966-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte a magyar Országos Rendőr-főkapitányság.

Tanjug/Kay Nietfeld/Pool via AP

Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak - közölte szerda este a német kormány szóvivője.

Steffen Hebestreit közleménye szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára. Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át - fejtette ki Vlagyimir Putyin. Olaf Scholz "a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba", csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint "az energia-szállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják" - áll a közleményben.

Tanjug/AP Photo/ Vadim Ghirda

Egynapos tűzszünetet ajánlott Oroszország Mariupolnál. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ostromlott ukrán város, Mariupol ágyúzása véget ér, amennyiben az ukrán csapatok megadják magukat, közölte a BBC brit hírportál. Az Orosz Védelmi Minisztérium közölte, a tűzszünet helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy nyugat felé utazzanak Zaporizzzsjáig, az orosz ellenőrzés alatt álló Bergyanszk kikötőjébe. Ezen felül a minisztérium szeretné, ha a Vöröskereszt és az ENSZ menekültügyi szervezete részt venne az evakuálásban.

ENSZ
Volodimir Zelenszkij
Oroszország
Ukrajna
ukrajnai háború

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.