Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Az USA-ban engedélyezték a maláriaellenes szereket a Covid-19 ellen

2020-03-30
20:56
2020-03-30
21:02
Forrás
MTI
Sürgősségi rendelettel tették lehetővé a hozzáférést ehhez a gyógyszerhez.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a maláriaellenes szerek Covid-19 elleni alkalmazását. Hétfőn jóváhagyták a hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szereket az új típusú koronavírus okozta kór kezelésére. Donald Trump amerikai elnök a vasárnap esti sajtókonferenciáján jelentette be, hogy a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban.

Felszabadult az országos stratégiai készlet, és amennyiben nem kivitelezhető vagy nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják ezt a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

A vitatott, de egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Donald Trump elnök még vasárnap úgy fogalmazott: "Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem". A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot egyébként nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

USA
Amerika
Donald Trump
koronavírus

Most

08:43, Frissítve: 08:50

Több katonaiskola lesz Magyarországon

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium.

Népszerű