Ugrás a tartalomra
Pixabay - illusztráció

Az USA szerint egy orosz hadihajó agresszívan közelített meg egy amerikai rombolót

2020-01-10
19:54
2020-01-10
20:25
Forrás
MTI
Az amerikaiak irányváltoztatást kértek az orosz hadihajótól, amely először nemleges választ adott, majd mégis teljesítette a kérést.

Egy orosz hadihajó agresszívan közelített meg amerikai rombolót az Arab-tenger északi részén - jelentette be az Egyesült Államok haditengerészete. Az incidens még tegnap történt. Közleményében az amerikai haditengerészet Bahreinban állomásozó Ötödik Flottájának parancsnoka arról tájékoztatott, hogy a Farragut amerikai torpedóromboló öt rövid szirénajelzést adott ki és irányváltoztatásra kérte az orosz hadihajót. Az orosz hajó először visszautasította ezt, de később irányt változtatott, és a két hajó között megnőtt a távolság - fogalmazott az amerikai haditengerészet kommünikéje.

Kisvártatva megérkezett az orosz reakció is:

Az orosz legénység professzionalizmusa akadályozta meg egy orosz és egy amerikai hadihajó összeütközését az Arab-tengeren - közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak az Egyesült Államok tájékoztatása a csütörtöki incidensről. A katonai ügyek moszkvai minisztériuma azt állítja, hogy az amerikai romboló keresztezte az orosz hajó haladási irányát az Arab-tengeren, és hogy az amerikai legénység szakszerűtlenül cselekedett. A tárca rámutatott, hogy a hajók tengeri összeütközése megelőzésének nemzetközi szabályait rögzítő 1972-es konvenció értelmében az útvonalak kereszteződése esetén annak a hajónak kell utat engednie, amely jobb felől akadályoztatott. "Ilyen módon éppen az Egyesült Államok haditengerészetének rombolója, amely az előtte haladó orosz hadihajó menetirányától balra helyezkedett el, sértette meg 2020. január 9-én nagyon durván a hajók tengeri összeütközése megakadályozásának nemzetközi szabályait azzal, hogy manővert hajtott végre annak menetirányának keresztezésére" - áll a dokumentumban.

Amerika
Oroszország
hajó
torpedóromboló
hadi hajó
figyelmeztetés
irányváltoztatás

Most

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.