Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Edmar Barros

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

2022.09.30
13:33
2022.09.30
13:38
Forrás
Pannon RTV
Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.

A Bank of England, az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank is azon intézmények közé tartozik, amelyek több millió dollár értékben vásároltak olyan vállalatok által kibocsátott kötvényeket, amelyek kapcsolatban állnak az erdőirtással és a földrablással – derül ki a Global Witness jogvédő csoport által közzétett jelentésből.

Mindezt annak ellenére, hogy mindhárom központi bank ismételten nyilvános nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás milyen kockázatokat jelent a pénzügyi stabilitásra és a hosszú távú gazdasági növekedésre nézve. A bankok nagyvállalatok által kibocsátott vállalati kötvényeket vásárolnak, hogy megpróbáljanak likviditást juttatni a pénzügyi piacokra, amikor a magánszektor vonakodik hitelezni. Mivel ezeket a programokat az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak kormányai garantálják, ez azt jelenti, hogy az adófizetők ezeken a területeken akaratlanul is olyan vállalatokat támogatnak, amelyek részt vesznek az Amazonas és más esőerdők pusztításában.

A Global Witness szerint a Federal Reserve leállította kötvényvásárlási programját, a Bank of England pedig ebben a hónapban kezdi meg ugyanezt a folyamatot. Az Európai Központi Bank eközben azt mondta, hogy célja, hogy fokozatosan dekarbonizálja vállalati kötvényállományát, a Párizsi Megállapodás céljaival összhangban lévő úton. A tudósok és az őslakos szervezetek szeptember elején kiadott jelentése szerint az Amazonas 26%-át már kivágták, és egyes részein már átlépték a fordulópontot, ahonnan kezdve a korábban buja erdők visszafordíthatatlanul száraz szavannává válnak.

A Greendex teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

őserdő
erdőírtás

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű