Ugrás a tartalomra
pixabay/dassel

Bebizonyosodott, hogy már áramlik a légkörbe az eddig többnyire fagyott metán

2020-10-30
14:53
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy orosz kutatóhajón tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport elsőként talált bizonyítékot arra, hogy az Északi-sarkvidék óceánja, azaz a Jeges-tenger alól már áramlik a légkörbe az eddig többnyire fagyott metán.

A kutatók a Szibéria északkeleti partjainál lévő Lapnyev-tengeren figyelték meg, hogy a kontinentális talapzatból egy kb. 10 kilométer széles és 150 kilométer hosszú csíkban szivárog a szén-dioxidnál nyolcvanszor potensebb üvegházgáz. Az eddig a tengerfenék fagyott talajában tárolt metán buborékokban szabadul fel, és feloldódik a vízben, amelyben így mérhetően megnőtt a metánkoncentráció. A víz azonban nem nyel el mindent: a vízfelszín környékén a tudósok szerint már most is az átlagos szint négyszerese-nyolcszorosa körül van a metánkoncentráció, de azt, hogy pontosan mennyi metán szivárog jelenleg a légkörbe, még nem tudják megmondani.

Valószínűbb, hogy egyelőre nem sok, a felfedezés azonban így is mérföldkőnek számít, hiszen bizonyítja, hogy a Jeges-tenger alatt is elkezdődött az a metánfelszabadulás, amelyet a klímakutatók az utóbbi években az egyik legnagyobb kockázatnak tartottak. Az Északi-sarkvidéken felszabaduló metán ugyanis lényegesen gyorsíthatja a légkör melegedését, a melegedés pedig további metántartalékokat olvaszthat ki a sarkvidéki talajból.

sarkvidék
kutatás
metán
légkör

Most

14:33, Frissítve: 14:43

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.
14:25

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.